eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin

Torinóban tanácskoznak az EU kulturális miniszterei

Torinóban tanácskoznak az Európai Unió kulturális miniszterei az Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport Tanács szerdai informális miniszteri ülésén, amelyet az EU Tanácsának olasz elnöksége szervezett.

Az ülésén két központi téma szerepel: az első a kulturális politikák hatását, valamint a kultúra mint az Európa 2020 stratégia céljait támogató eszköz szerzői jogi aspektusait vizsgálja, a második téma pedig a kulturális örökségre erőforrásként tekintő, az állami, magán és civil szektor között megoszló, új kormányzási modelleket járja körül - közölte az MTI-vel szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért felelős államtitkársága.

A tanácskozáson az Emberi Erőforrások Minisztériumát Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár képviseli, aki az ülésen hangsúlyozta: "A kultúra által teremtett hozzáadott érték erősíti az Európa 2020 stratégia hármas prioritását, azaz a fenntartható, intelligens és inkluzív növekedést".

Hozzászólásában Cseri Miklós kiemelte: növelni kell a kulturális javakhoz való hozzáférés lehetőségét, ugyanakkor figyelembe kell venni a kulturális tartalmak megteremtői, vagyis a szerzői jogi jogosultak jogait is.

Az egyensúlyt helyettes államtitkár álláspontja szerint nem a jogérvényesítési eszköztár szigorításával vagy a büntetőjogi fenyegetettség növelésével, hanem a korszerű eszközök és engedélyezési rendszerek, illetve a jogi szabályozás fejlesztése útján lehet elérni.

A második témával kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta: az élhető örökség hídként köti össze a múltat és a jelent, megőrizve és továbbörökítve az értékeket.

"A helyi fejlesztések attól sikeresek, ha azokat az adott közösség magáénak vallja, ezért kiemelt cél a közös értékek tudatosítása. Ahhoz pedig, hogy mindenki megélhesse kulturális örökségét és aktív résztvevőként kapcsolódhasson be a helyi közösség kultúrájába, elsődleges ezek hozzáférhetővé tétele" - hangsúlyozta Cseri Miklós a kulturális miniszterek informális ülésén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×