Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Torinóban tanácskoznak az EU kulturális miniszterei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Torinóban tanácskoznak az Európai Unió kulturális miniszterei az Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport Tanács szerdai informális miniszteri ülésén, amelyet az EU Tanácsának olasz elnöksége szervezett.

Az ülésén két központi téma szerepel: az első a kulturális politikák hatását, valamint a kultúra mint az Európa 2020 stratégia céljait támogató eszköz szerzői jogi aspektusait vizsgálja, a második téma pedig a kulturális örökségre erőforrásként tekintő, az állami, magán és civil szektor között megoszló, új kormányzási modelleket járja körül - közölte az MTI-vel szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért felelős államtitkársága.

A tanácskozáson az Emberi Erőforrások Minisztériumát Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár képviseli, aki az ülésen hangsúlyozta: "A kultúra által teremtett hozzáadott érték erősíti az Európa 2020 stratégia hármas prioritását, azaz a fenntartható, intelligens és inkluzív növekedést".

Hozzászólásában Cseri Miklós kiemelte: növelni kell a kulturális javakhoz való hozzáférés lehetőségét, ugyanakkor figyelembe kell venni a kulturális tartalmak megteremtői, vagyis a szerzői jogi jogosultak jogait is.

Az egyensúlyt helyettes államtitkár álláspontja szerint nem a jogérvényesítési eszköztár szigorításával vagy a büntetőjogi fenyegetettség növelésével, hanem a korszerű eszközök és engedélyezési rendszerek, illetve a jogi szabályozás fejlesztése útján lehet elérni.

A második témával kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta: az élhető örökség hídként köti össze a múltat és a jelent, megőrizve és továbbörökítve az értékeket.

"A helyi fejlesztések attól sikeresek, ha azokat az adott közösség magáénak vallja, ezért kiemelt cél a közös értékek tudatosítása. Ahhoz pedig, hogy mindenki megélhesse kulturális örökségét és aktív résztvevőként kapcsolódhasson be a helyi közösség kultúrájába, elsődleges ezek hozzáférhetővé tétele" - hangsúlyozta Cseri Miklós a kulturális miniszterek informális ülésén.