eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ítéletet hirdethet a szlovák alkotmánybíróság az állampolgársági törvényről

Többszöri elnapolást követően, szerda délelőttre meghirdetett nyilvános ülésén a szlovák alkotmánybíróság várhatóan ítéletet hirdet arról, hogy a szlovák állampolgársági törvény összeegyeztethető-e az alkotmánnyal.

A jogszabály alkotmányosságát még 2011-ben kezdte vizsgálni a kassai székhelyű taláros testület, parlamenti képviselők egy csoportjának ugyanazon év szeptemberében kezdeményezett beadványa alapján.

A beadvány megfogalmazói szerint a jogszabály - amelynek alapján százakat fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután azok felvették egy másik ország állampolgárságát - nem egyeztethető össze a szlovák alaptörvénnyel, mert ötödik cikkelyének második bekezdése kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

Ez az egyik legrégebben húzódó ügy, amelyben még nem hozott ítéletet az alkotmánybíróság. A testület többször is elhalasztotta a döntést, legutóbb január 30-án, amikor az ítélet kihirdetését meghatározatlan időre elnapolta. Az alkotmánybíróság később szeptember 17-re tűzött ki nyilvános ülést az ügyben, és ezen az ülésen - mint azt az MTI-nek Anna Pancúrová, a testület szóvivője megerősítette - az ítélethirdetésnek is sorra kellene kerülnie.

Az alkotmánybíróság idén január 22-én nyilvános ülésén tartott meghallgatást az ügyben, majd elnapolta a döntéshozatalt. Ez utóbbi fejlemény vegyes fogadtatásra talált az ügy legközelebbi érintettjei részéről.

A törvény megvizsgálását célzó beadvány egyik kezdeményezője, Gál Gábor, a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti képviselője biztató jelnek minősítette azt a döntést, mivel - mint mondta - ha a bíróság számára egyértelmű lett volna, hogy elveti a beadványt, azt "könnyedén megfogalmazhatta volna".

A jogszabály miatt szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ennél kevésbé voltak derűlátóak. Egyikük, Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke úgy vélekedett, hogy "örülni még nincs minek".

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke korábban azt mondta: vannak kétségei, de bízik a pozitív eredményben. Ha az alkotmánybírák komolyan veszik a küldetésüket, akkor alkotmányellenesnek mondják ki a törvényt, másrészt viszont, politikai nyomásgyakorlás hatására ennek ellenkezőjét is kimondhatják - vélekedett.

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico miniszterelnök előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. A törvény alapján a legutóbbi adatok szerint több mint 830-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően.

A vitatott törvény módosítására Robert Fico jelenlegi kabinetje már tavaly ígéretet tett. A szlovák belügyminisztérium szerint a módosítás tervezete már elkészült, a szaktárca legutóbb idén nyárra ígérte annak beterjesztését, ám erre még nem került sor.

Bár a tervezet részletei még nem kerültek nyilvánosságra, a szaktárca szerint a módosítás lényegi pontja az lesz, hogy a jövőben azok nem veszítik majd el szlovák állampolgárságukat egy másik ország állampolgárságának felvételét követően, akik állandó lakhellyel rendelkeznek abban az országban, amelynek állampolgárságát újként felvették. A jogszabály ilyen tartalmú módosítása érdemben nem változtatna a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok helyzetén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×