eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin

Házakat is veszélyeztet a láva a Hawaii-szigeteken

A Hawaii-szigeteken a Kilauea-vulkánból kifolyó láva lakóépületeket, autóutakat fenyeget - írta pénteken a BBC hírportálja.

A beszámoló szerint Hawaii Nagy Szigetén szükséghelyzetet rendeltek el, miután a láva 1,6 kilométerre megközelített egy lakónegyedet.

A helyi vulkánmegfigyelő intézet szerint a láva 5-7 napon belül elérheti a negyedben lévő házakat.

A 31 éve folyamatosan aktív tűzhányóból idén június 27-én tört fel a láva, amely naponta mintegy 360 méter tesz meg. A vulkánból korábban, 1990-ben kifolyó kőzetfolyadék házakat törölt el a föld felszínéről. A hatóságok által bevezetett szükséghelyzet korlátozza a közlekedést az egyes utakon, lehetővé téve a környékbeli lakosok kimenekítését.

Egyelőre nem adtak ki parancsot az evakuálásra, de helyi tisztviselők felkészítették a lakosokat arra, hogy legyenek készek a kimenekítésre. Csütörtökön lakossági fórumot tartottak, amelyen a helybeliek megosztottak voltak annak megítélésében, hogy eltérítsék-e a lávafolyam útját.

A helyi katasztrófavédelem egy munkatársa, Darryl Oliveira azt mondta, hogy nincsenek ilyen tervek, mert a kőzetfolyam eltérítésével esetleg más lakott területek kerülhetnek veszélybe.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×