eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Németh Zsolt: Ukrajna szempontjából is fontos a kelet-közép-európai térség szolidaritása

Néha nem értjük a térségünk országai között hagyományosan fennálló feszültségeket, de ha szolidárisak leszünk, annak mindnyájan hasznát vesszük, és a kárpát-medencei térség országainak példája döntő lesz Ukrajna számára is - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke a lengyelországi Krynicában szerdán kezdődött gazdasági fórumon.

A budapesti politikus a nemzetközi fórumon azon a panelbeszélgetésen vesz részt, amely a kelet-közép-európai, illetve a kárpát-medencei térség országainak jelenlegi geopolitikai szerepét járja körül.

Németh Zsolt a rendezvényen megjelent politikusok és szakértők előtt arról beszélt, hogy az ukrán válság nyomán a térség újból magára vonja a világ figyelmét. Az Egyesült Államok figyelmének az amerikai-kínai kapcsolatra való eddigi összpontosítását igyekeznünk kell átirányítani Kelet-Közép-Európa helyzetére. Ez lesz a csütörtökön kezdődő newporti NATO-csúcstalálkozón is egyik legfontosabb feladatunk - jelentette ki Németh Zsolt.

Németh Zsolt szerint a térség geopolitikai szerepét a gazdasági állapota is meghatározza, amelynek Ukrajna számára is példaadónak kell lennie. Ezzel kapcsolatban a bizottsági elnök a fórumot szervező Lengyelország szerepét emelte ki. Donald Tusk lengyel kormányfőnek az Európai Tanács elnökévé történt megválasztásához gratulálva Németh Zsolt azt mondta, hogy Lengyelország (a 17. században uralkodó) Sobieski János király óta nem volt ilyen helyzetben. Méltatta Szlovákia gazdasági sikerét, elismeréssel beszélt Románia szinte reménytelen gazdasági helyzetből való felemelkedéséről.

Magyarország gazdasági fejlődését illetően Németh Zsolt azt hangsúlyozta, az ország a leggyorsabb növekedési ütemmel fejlődik Kelet-Közép-Európában, pedig néhány éve még gazdasági hanyatlás jellemezte. Arra figyelmeztetett, hogy a térség gazdasági sikere és biztonságpolitikai helyzete törékeny. Hangsúlyozta az energiaellátás biztonságának fontosságát, figyelmeztetett a térségbeli országok között fennálló hagyományos feszültségekre, és döntő fontosságúnak nevezte a közép-európai szolidaritást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×