Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ukrán jegybank korlátozza a valutafelvételt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrán nemzeti bank megtiltotta keddtől a bankkártyás valutafelvételt, kötelezővé tette a pénzküldemények hrivnyában történő kifizetését, és új elszámolási rendszer bevezetésével lassítja a bankközi devizapiaci ügyleteket.

Ukrán sajtóértesülések szerint a vonatkozó rendeletet augusztus 29-én fogadta el a jegybank, és szeptember 2-től lépteti hatályba az új szabályokat.

Eszerint "Ukrajna területén úgy a rezidens, mint a nem rezidens kibocsátók elektronikus fizetési eszközeivel hrivnyában" vehető fel készpénz. A magánszemélyek kizárólag hrivnyában kaphatják meg a számukra külföldről átutalt devizát, ha az nem devizaszámlára érkezik.

Emellett a jegybank bevezeti a T+2 napos elszámolási rendszert a bankközi devizapiacon. Ez azt jelenti, hogy a bankok az ügyfeleiktől származó megbízásaikat úgy teljesíthetik, hogy egy analitikus számlára előre átutalnak bizonyos mennyiségű hrivnyát, majd erről a számláról legkorábban az átutalástól számított harmadik munkanapon hajthatnak végre devizavásárlást a bankközi piacon.

A rendeletben szereplő egyéb korlátozások értelmében a nem rezidens ügyfelek nem törleszthetik előre devizában hitel-, illetve kölcsönszerződéseiket, és fedezet nélküli műveletek nem hajthatóak végre a bankközi devizapiacon. A jegybank a következő három hónapra meghosszabbította azt az előírást, miszerint egy személy naponta legfeljebb 15 ezer hrivnya (276 150 forint)értékben vásárolhat valutát, illetve vehet ki pénzt devizaszámlájáról.

A jegybank a korlátozások bevezetésével a társadalmi-politikai feszültségre, bizonyos kockázatokra és a helyzet bizonytalanságára, valamint az "Ukrajna területén folyó terrorellenes művelettel" - ez a kelet-ukrajnai harci cselekményeket takarja hivatalos szóhasználatban - összefüggő gazdasági problémákra reagált. A bank szerint az új mechanizmusok bevezetésével ezentúl nem lehet pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására használni az ukrán pénzügyi rendszert, illetve az segítheti a devizapiaci helyzet normalizálását.

Az előző hetekhez képest hétfőn jól teljesített a hrivnya a bankközi piacon. Az ukrán jegybank csaknem 50 kopijkával - 13,6057-ről 13,1141-re - erősítette a nemzeti fizetőeszköz dollárhoz viszonyított hivatalos árfolyamát, a középárfolyam délutánra 13,1328 hrivnya/euróra javult a reggeli 13,6058-ról. Piaci szereplők szerint a hrivnya a legnagyobb pénzintézetekkel előre egyeztetett jegybanki rendeletnek, illetve annak köszönhetően erősödött, hogy a Nemzetközi Valutaalap a múlt héten pénteken jóváhagyta az Ukrajnának nyújtott stand-by hitel második részletének kifizetését.