eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Vietnam már Tajvant is bírálja egy szigeten folytatott építkezései miatt

Tajvant támadta a vietnami média kedden, miután Tajpejben közölték, hogy a dél-kínai-tengeri Tajping szigetén 2015-re elkészül az új, kiterjedt kikötőgát.

A Nansa/Spratly-szigetek legnagyobbikát 1946 végén foglalta el a Kínai Köztársaság, de a kínai polgárháborút követően Tajvanra menekült köztársasági kormány állandó jelenléttel csak 1956-tól biztosította be magát.

A csaknem másfél kilométer hosszú, 46 hektár területű sziget az egyetlen a Spratly szigetei közül, amelyen édes víz található. 2000 óta a tajvani parti őrség egysége állomásozik rajta. Repülőterén 2008 januárjában szállt le az első tajvani gép. A jelenleg is folyó építkezésekbe 2013 nyarán fogtak.

A vietnami média most arról írt, hogy az építkezés csak még összetettebbé teszi a dél-kínai-tengeri területi vitát. Vietnamban beszámoltak arról, hogy a fejlesztés révén a sziget kikötőjében a parti őrség hajói mellett akár egy 3 ezer tonnás haditengerészeti fregatt is kiköthet.

A vietnami nyelven Ba Binhként emlegetett sziget Vietnam területe, amelyet Tajvan illegálisan foglalt el - ismertették a hanoi álláspontot.

Michael Fuchs, a stratégiai és multilaterális ügyekért felelős amerikai helyettes külügyi államtitkár múlt pénteken javaslatot tett arra, hogy a tengeri területi vitákban érintett országok kössenek egyezséget, és önkéntesen fagyasszanak be minden olyan cselekményt, amely miatt csak elmélyülnének a viták és fokozódna a bizonytalanság a térségben.

A tajvani külügyi tárca erre válaszul leszögezte, hogy négy sziget felett szuverenitást gyakorol, és arra sürgette a szomszédos államokat, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, vitáikat pedig párbeszéd és tárgyalás útján rendezzék.

Peking kedden szintén reagált az amerikai javaslatra. Hung Lei külügyminisztériumi szóvivő Vietnamra és a Fülöp-szigetekre utalva azt hangoztatta, hogy egyes országok az 1970-es évektől kezdve törvénytelen módon elfoglaltak kínai területeket, s Kína ezeket az országokat több alkalommal is felszólította, hogy embereiket és berendezéseiket vigyék el onnan. Hozzáfűzte, Kína reméli, hogy "a régión kívüli országok" fenntartják semlegességüket a kérdésben, különbséget tesznek a helyes és a helytelen között és tiszteletben tartják az érintett országok erőfeszítéseit a térségi béke és stabilitás fenntartására.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×