eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Felségjelzés nélküli orosz katonák ellenőrzik a Krím félsziget legfontosabb pontjait

Orosz-ukrán fegyveres konfliktussal fenyeget az ukrajnai helyzet, Janukovics továbbra is Ukrajna elnökének tartja magát. Az orosz parlament felsőházának határozata szerint az ukrajnai helyzet normalizálódásáig alkalmazhatók az orosz fegyveres erők. Az új kijevi vezetés hiába javasolta Moszkvának, hogy a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaságban történt fejleményekkel összefüggésben tartsanak kétoldalú konzultációt.

Irina Jarovaja, az orosz alsóház biztonsági bizottságának elnöke azt mondta, hogy Ukrajnában "a fasizmus és a terrorizmus" jutott hatalomra, amelyek valódi fenyegetést jelentenek az Ukrajnában élő orosz állampolgárok életére és biztonságára nézve. Vasárnap Moszkvában és Szentpéterváron összesen mintegy 40 ezer ember részvételével az orosz fegyveres beavatkozást kilátásba helyező orosz vezetést és az Ukrajnában élő "orosz honfitársakat" támogató megmozdulásokat tartottak.

Az orosz parlament felsőházának szombati határozata azt jelenti, hogy a törvényhozás szabad kezet ad Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy alkalmazhassa az orosz fegyveres erőket Ukrajna területén, de egyáltalán nem biztos, hogy az elnök élni fog ezzel a felhatalmazással - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes, az államfő személyes megbízottja. Karaszin vasárnap azt is elmondta: Moszkva "semmilyen módon" nem kérdőjelezi meg Ukrajna szuverenitását, ugyanakkor azt reméli, hogy az orosz parlament felsőházának döntése "sokakat kijózanít ebben az országban".

Az utóbbi napokban felségjelzést nem viselő orosz katonák ellenőrzésük alá vonták a Krím félsziget legfontosabb pontjait, és körbezárták az ukrán alakulatokat. Orosz hírügynökségi értesülés szerint az ukrán hadseregből katonák állnak át "a helyi önvédelmi erők" oldalára. Az Afganisztáni Veteránok Oroszországi Szövetsége elnökének vasárnapi tájékoztatása szerint több mint 1500 afganisztáni háborút megjárt orosz veterán utazott a félszigetre, hogy baráti és erkölcsi segítséget nyújtsanak ukrán sorstársaiknak és megvitassák velük az Ukrajnához tartozó félszigeten kialakult helyzetet.

Az ukrán flotta újonnan kinevezett parancsnoka vasárnap bejelentette, hogy felesküdött az oroszbarát krími hatóságokra, Kijevben ugyanakkor hazaárulásért vádat készülnek emelni ellene.

Az orosz parlament felsőházának döntése nyomán rendkívüli ülésre hívták össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát, és aggodalmának adott hangot Berlin és London is.

Az ukrán parlament vasárnap azzal a felhívással fordult az Ukrajna biztonságáért garanciát vállaló nagyhatalmakhoz, hogy szavatolják az ország területi épségét. Az 1994-es budapesti memorandum aláírói, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország kötelezték magukat Ukrajna területi épségének szavatolására. A parlament egyebek mellett határozatban erősítette meg, hogy a Krími Autonóm Köztársaság az egységes Ukrajna elválaszthatatlan része.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő sajtótájékoztatóján közölte, hogy Ukrajna "részlegesen" lezárta légterét. Hozzátette, hogy a légtérzár a katonai gépekre vonatkozik, de szigorították a polgári célú légiközlekedés ellenőrzését is. Turcsinov vasárnap Ukrajna 24 megyéjéből 18-ban cserélte le a kormányzót.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a maga részéről hangsúlyozta, hogy Ukrajna "a katasztrófa szélén áll" az orosz "hadüzenet" következtében. "Ez már vörös riasztás. Nem fenyegetés, hanem valójában hadüzenet országomnak" - mondta.

Ukrajna biztonságának és területi integritásának szavatolása érdekében mozgósítják a tartalékosokat - jelentette be Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára a televízióban.

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat sajtószóvivői irodája vasárnap azt közölte: nem növekedett Ukrajna határátkelőhelyein az országból kiutazó ukrán állampolgárok száma. Korábban orosz médiumok azt jelentették, hogy az ukránok tömegesen hagyják el országukat és keresnek menedéket külföldön.

Eközben az Ukrajnában kialakult "rendkívüli helyzet különböző aspektusait" vitatta meg vasárnap Putyin és Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház által kezdeményezett másfél órás telefonbeszélgetésük során. A Kreml sajtószolgálatának beszámolója szerint az orosz elnök azt hangsúlyozta: "amennyiben tovább terjed az erőszak Ukrajna keleti régióira és a Krímre, akkor Oroszország fenntartja magának a jogot saját érdekei és az ott élő orosz ajkú lakosság megvédelmezésére". A washingtoni Fehér Ház közleménye szerint Obama követelte Putyintól, hogy Oroszország rendelje vissza a kivezényelt orosz alakulatokat krími bázisukra.

Vasárnap Putyin Angela Merkel német kancellárnak telefonon azt mondta: Oroszországnak az Ukrajnával szemben tett lépései teljes mértékben megfelelnek az ott kialakult rendkívüli helyzetnek.

Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia irányítója szembeszállt John Kerry amerikai külügyminiszter azon felvetésével, hogy közösítsék ki az oroszokat a világ vezető nemzetgazdaságait tömörítő G8-as csoportból. Az amerikai kormány egy magas rangú tisztségviselője vasárnap Washingtonban újságírókkal közölte: Kerry kedden Kijevbe utazik, hogy hangsúlyt adjon Ukrajna amerikai politikai és gazdasági támogatásának.

Hétfőn rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben az EU-országok külügyminiszterei az ukrajnai helyzet miatt. Egy uniós forrás szerint nem várhatók szankciók Oroszország ellen.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×