Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cseh kormányalakítás - Újabb váratlan esemény

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Milos Zeman cseh államfő vasárnap fogadta Andrej Babist, az IGEN (ANO) mozgalom elnökét saját kérésére. A multimilliárdos vállalkozó azt szerette volna megtudni Zemantól, hogyan vélekedik az ő esetleges kormányzati szerepvállalásáról.

A találkozó tényét Hana Burianová elnöki szóvivő megerősítette, de semmiféle részlettel nem szolgált.

"Arról tárgyaltam, mi a véleménye kormányzati szerepvállalásomról" - közölte Babis a találkozó után újságírókkal.

Az IGEN mozgalom, amely az októberi képviselőházi választáson a 2. helyen végzett, a győztes Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) megegyezett abban, hogy ő adja a pénzügyminisztert. Babis, aki Csehország második leggazdagabb embere, többször is kijelentette, hogy elfogadná a pénzügyminiszteri posztot, esetleg a kormány gazdasági ügyekért felelős alelnöke lehetne.

A kormányzati szerepvállaláshoz azonban a hagyományok szerint Babisnak tiszta átvilágítási bizonyítványra lenne szüksége, tehát arra, hogy nem működött együtt a volt kommunista Állambiztonsági Szolgálattal (StB). A pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézete közölte, hogy levéltárában olyan dokumentumok találhatóak, amelyek azt bizonyítják, hogy Babis a múltban az StB ügynöke volt.

Andrej Kulha volt StB-tiszt, aki a nyolcvanas években egy időben Babis aktáját is kezelte, az Euro című gazdasági hetilapnak azt mondta, hogy a dokumentumok hamisítványok. Babis tagadja, hogy együttműködött volna az StB-vel, s bíróság elé vitte az ügyet, s nem is hajlandó saját átvilágítását kérni. A pozsonyi testület januárra ígérte a döntést.

Illetékes cseh fórumok és szakértők véleménye megoszlik arról, szüksége van-e egy miniszternek tiszta átvilágítási bizonyítványra vagy sem. Tény, hogy eddig minden miniszter kérte átvilágítását, s tiszta bizonyítvánnyal rendelkezett.

Zeman néhány hete - nyilván Babisnak üzenve - közölte, hogy tiszta átvilágítási bizonyítvány nélkül senkit sem nevez ki miniszternek. Babis a Prima kereskedelmi televízióban vasárnap délelőtt azt mondta, megpróbálja meggyőzni az elnököt, hogy változtassa meg álláspontját.

A vasárnap délutáni találkozó után Babis újságíróknak csak annyit mondott, hogy semmiféle konkrét eredmény nem született.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök, a kormányfői poszt legfőbb várományosa a hét végén azt mondta, az átvilágítás kérdése nem lehet akadálya a kormányalakítási tárgyalásoknak.

"Huszonöt évvel a rendszerváltás után felmerül a kérdés, van-e értelme ezen jogszabály további alkalmazásának" - szögezte le Sobotka.