Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Haiyan tájfun: az Európai Unió segíti a mentés összehangolását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brüsszel életbe léptette az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusát annak érdekében, hogy összehangolható legyen a Fülöp-szigeteken a Haiyan tájfun által okozott pusztítást követően az európai segítségnyújtás - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Az EU Vészhelyzeti Reagáló Koordinációs Központja a hét minden napján, napi 24 órában figyelemmel kíséri a fejleményeket, két szakértő már a helyszínen elemzi a helyzetet, a következő napokban pedig 6-8 főből álló szakértői csapat utazik a Fülöp-szigetekre, hogy segítse összehangolni a helyi hatóságok és a nemzetközi humanitárius szervezetek munkáját - tudatta a bizottság.

Az EU vasárnap a legégetőbb humanitárius szükségletekre 3 millió euró (mintegy 900 millió forint) rendkívüli segítséget ajánlott fel. Hétfőn Andris Piebalgs fejlesztéspolitikai uniós biztos, aki teljesen véletlenül éppen a Fülöp-szigeteken tartózkodott, amikor a vihar lesújtott az országra, további 8 millió euró (kb. 2,4 milliárd forint) uniós segítséget ajánlott fel Mindanao térségének helyreállítására.

A "kolosszális" szükségletek kielégítésére több uniós tagállam is segítséget ajánlott fel. Magyarországról hétfőn délután indul útnak egy orvosi mentőcsapat. Belgium is például orvos csoportot, valamint víztisztító berendezést küldött. London és Párizs a földönfutóvá váltak ideiglenes elszállásolásához küld eszközöket. Svédország kommunikációs eszközöket és a mentés központjául szolgáló mobilbázist indít útnak Ázsiába. Németország pedig olyan szakértőket küld, akik fel tudják mérni, hol mire van szükség. Brüsszel mindezek mellett további felajánlásokra is számít a következő napokban a polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

A mechanizmus 2001-ben jött létre, és azóta több mint 180 katasztrófa esetén segített már az uniós segítségnyújtás összehangolásában. Munkájában a 28 EU-tagállam mellett Macedónia, Izland, Liechtenstein és Norvégia is részt vesz.