eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország Jugoszláviát és Észak-Olaszországot támadta volna a NATO szerint

Viszonylag pontos információkkal rendelkezett a NATO a román és a magyar szocialista rendszer működéséről az 1956-os magyarországi forradalmat követő mintegy két évtizedben - derült ki Novák Csaba Zoltán és Fodor János romániai magyar történészeknek a brüsszeli Balassi Intézetben tartott szerda esti előadásából.

A két fiatal történész Sógor Csabának, az RMDSZ egyik európai parlamenti képviselőjének meghívására tartott előadást.

Novák Csaba Zoltán a román és a magyar rendszer, a Nicolae Ceausescu és a Kádár János irányította diktatúra közötti különbségeket vázolta fel a belpolitika, a külpolitika és a gazdaság tekintetében, míg Fodor János a NATO titkosítás alól feloldott, eredeti dokumentumait tanulmányozta az 1958 és 1979 közötti korszakról a katonai szervezet brüsszeli főhadiszállásán, s kutatásának eredményeiről számolt be.

Novák prezentációjából az derült ki, hogy bár Magyarország és Románia egy blokkhoz, a szovjet szocialista szatellitországok táborához tartozott, mind a belpolitikában, mind a külpolitikában, mind a gazdaságpolitikában gyakorlatilag ellentétes folyamatok zajlottak a két országban ebben az időszakban.

Fodor arról számolt be, hogy nagyjából 1000 oldalnyi dokumentumot talált a NATO iratai között Magyarországról és Romániáról. Kádár János rendszerét az észak-atlanti szövetség brüsszeli központjában politikailag stabilnak, hatalmát pedig szilárdnak tartották. Folyamatosan követték a hatvanas évek második felében kezdődő gazdasági reformkísérleteket, és úgy értékelték, hogy Magyarországon hosszú távon fokozatos liberalizáció lehetséges a rendszer keretein belül.

A NATO-jelentések közül Fodor kettőből szó szerint is idézett. Ezek szerint Magyarország "hűséges a szovjet tendenciákhoz", sok esetben Moszkva szócsövének tekintették Budapestet, a másikban pedig azt írták, hogy Magyarország azért vett részt az 1968-as Csehszlovákia elleni invázióban, hogy lehetőséget kapjon a gazdasági reformok folytatására.

Politikai értelemben Magyarországot liberálisabb országnak tartották Brüsszelben Romániánál, amelynek ellenzéki mozgalmait sokkal gyengébbnek értékelték bármelyik környező ország ellenzékénél.

Katonai értelemben Magyarország "szekunder jellegű frontállam" volt a NATO-számára. Arra számítottak, hogy a Varsói Szerződés támadása esetén Magyarország Jugoszlávia megszállásában és egy észak-olaszországi invázióban vehet részt. Romániát viszont annak dacára katonailag relatíve gyengének tartották, hogy Bukarest rendelkezett az egyik legnagyobb hadsereggel. A NATO szerint ugyanis Románia "nem állt készen a hadiállapotra", és a hadseregnek komoly nehézségei lettek volna feladatai ellátásában háború esetén.

A NATO azzal az eshetőséggel is számolt, hogy ha Romániában netán meggyengülne a párt hatalma, akkor a Szovjetunió katonailag megszállhatja az országot, vagy a különutas Ceausescut egy szovjetbarát vezetőre cserélhetik, de végül egyik sem következett be. Külön kitért Fodor arra is, hogy a NATO dokumentumaiból kiderült az is, hogy Románia ebben az időszakban rendelkezett vegyi fegyverek előállításához szükséges képességekkel, és feltehetőleg voltak is vegyi fegyverei.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×