Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkapta a Hernádi Zsolt letartóztatására vonatkozó kérelmet a horvát rendőrség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkapta a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató letartóztatására vonatkozó kérelmet a horvát rendőrség igazgatósága - adta hírül hétfőn a Hina horvát hírügynökség.

A rendőrség a Hinának azt mondta, hogy a letartóztatási kérelmet nemzetközi elfogatóparancs követi majd, amelyet az Interpol oldalán tesznek közzé.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában.

A zágrábi megyei bíróság pénteken előzetes letartóztatást rendelt el Hernádi Zsolt ellen a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) kérésére, mert úgy ítélték meg, hogy fennáll a szökés veszélye.

Az ügyészség azért kérte a fogva tartást, mert Magyarország a közelmúltban elutasította, hogy kézbesítse Hernádi számára a horvátországi meghallgatásra szóló idézést, korábban pedig a magyar hatóságok nem akarták kihallgatni a Mol elnök-vezérigazgatóját nemzeti érdekekre hivatkozva. A magyar fél azt mondta, hogy már lefolytatták az eljárást, és megállapították, hogy a Mol vezetője nem követte el az említett törvénytelenségeket - írta a horvát hírügynökség.

2012 novemberében a zágrábi bíróság első fokon tíz évi börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader volt horvát kormányfőt korrupció vádjával, egyebek mellet a Mol-INA-üggyel összefüggésben.

Múlt pénteken a Mol csoport jogi igazgatója az őrizetbe vétel elrendelését Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékelte. Az MTI-hez eljuttatott közleményében Kara Pál értetlenül fogadta, hogy a zágrábi megyei bíróság Horvátországra vonatkozóan elrendelte Hernádi Zsolt előzetes letartóztatását. A jogi szakértő emlékeztetett, hogy a magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nyomozást folytatott, majd 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert "sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt". A nyomozást ugyanazon tényállásra és tények alapján folytatták le, és ahhoz a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt a főügyészség szerint.