eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A világ legnagyobb mikroblogja

Egyre gyorsabbá és hatékonyabbá válik a bajban lévő kínaiak számára történő segítségnyújtás a Sina mikroblogon, a szociális platform az ázsiai ország hivatalos jótékonysági szervezeteinek botrányai miatt megrendült adakozási kedv visszatérését is segíti.

A jelenleg már több mint 350 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon február eleje óta lehetséges a segítségkérés és az adománygyűjtés, egy technikai újítással az mostantól minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb lehet - írja a sina.com hírportál. A "kínai Twitterként" is emlegetett Sinán a hét elejétől kezdve akár 48 órán belül segítséget kaphatnak a saját nevükkel regisztrált, hitelesített felhasználók és szervezetek.

A kérések valódiságának ellenőrzésében és igazolásában önkéntes mikroblogolók segítenek majd, akik a legrégebbi felhasználók közül kerülnek ki. A platformot akcióik meghirdetésére jótékonysági szervezetek is használhatják, a rendszer pedig abban is segít, hogy a rászorulók és potenciális mentőangyalaik egymásra találjanak.

A szolgáltatás korábbi verzióját az elmúlt 10 hónapban több mint 1400 esetben vették igénybe, az akciók során összesen 10 millió jüant (360 millió forint) gyűjtöttek össze a mikroblogon - áll a Sina statisztikáiban. Az anyagi segítségre, szállásra, üzleti angyalokra szorulók mellett többen kértek segítséget saját vagy gyermekeik műtéteikhez, nagy visszhangot váltott ki például annak a leukémiás fiatal nőnek az esete, aki őssejtműtétjéhez mindössze három nap alatt gyűjtött össze félmillió jüant (18 millió forint) a mikroblogokon, köszönhetően a több tízezer mikroblogoló felajánlásának.

A kínai jótékonykodás komoly válságát élte az elmúlt másfél évben, tavaly 2010-hez képest 63 százalékkal kevesebbet, összesen 14,5 milliárd jüant (522 milliárd forint) adományoztak jótékonysági szervezeteknek a kínaiak. A válságot 2011 júniusában a kínai Vöröskereszt alkalmazottainak - egyébként a Sina mikroblogon leleplezett - visszaélései és a szervezet költségvetésében talált szabálytalanságok indították el, nem sokkal ezután a jótékonyság fő szerve, a Kínai Adományozási Szövetség 15 millió jüanos (540 millió forint) vállalati felajánlásokkal való sikkasztási ügye növelte. A kínai jótékonysági szervezetek azóta közös akciókkal, átláthatóságuk fokozásával igyekszenek visszaszerezni a bizalmat - eddig nem sok sikerrel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×