eur:
389.62
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Obama a nagykövet gyilkosainak felelősségre vonását ígérte

Barack Obama amerikai elnök szerdán megígérte, hogy felelősségre fogják vonni a líbiai amerikai nagykövet gyilkosait, és ennek érdekében az Egyesült Államok együtt fog működni Líbiával.

Obama határozottan elítélte a "felháborító és sokkoló" támadást, amelynek Chris Stevens nagykövet és három munkatársa is áldozatául esett.

"Együtt fogunk működni a líbiai kormánnyal annak érdekében, hogy felelősségre vonjuk a gyilkosokat, akik megtámadták az embereinket" - hangsúlyozta az amerikai elnök, aki Hillary Clinton külügyminiszterrel az oldalán jelent meg a Fehér Ház rózsakertjében.

Obama, aki szerint a támadást egy "kis és vad csoport" hajtotta végre, kijelentette, hogy megerősíttette az amerikai diplomáciai képviseletek őrizetét.

"Egyetlen terrorcselekmény sem rendíti meg e nagy nemzet eltökéltségét" - hangsúlyozta Obama.

Hozzátette: "amerikaiként sosem feledjük, hogy szabadságunkat csak annak köszönhetően tarthattunk fenn, hogy vannak olyanok, akik készek harcolni érte, kiállni mellette, és egyes esetekben az életüket áldozni érte".

Az Egyesült Államok bengázi konzulátusát kedden - a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 11. évfordulóján - fegyveresek támadták meg, állítólag válaszul egy amerikai-izraeli kettős állampolgárságú ingatlanvállalkozó, Sam Bacile által jegyzett filmre, amellyel megsértette Mohamed próféta követőit.

Ugyanezen a napon felháborodott muzulmán tüntetők tiltakoztak az Egyesült Államok kairói követségénél.

Obama megismételte, hogy kormánya elítéli a mások vallási meggyőződésének megsértését.

"Valamennyien visszautasítunk minden, mások hitének befeketítésére irányuló kísérletet" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy "semmi sem igazolhatja az ilyen típusú értelmetlen erőszakot".

A bengázi konzulátus elleni merénylet kevesebb mint két hónappal az amerikai elnökválasztás előtt történt. Obama kihívója, Mitt Romney republikánus elnökjelölt azzal vádolta meg a kormányt, hogy a történtek miatt "vegyes" üzeneteket intézett a világhoz, és "bocsánatot kért" az amerikai értékekért. Romney "szégyenteljesnek" nevezte azt, ahogy a kormányzat a keddi incidensekre reagált.

Az elnök a Fehér Ház előtt elmondott beszédében nem válaszolt riválisának bírálatára, hanem Clintonnal együtt az amerikai külügyminisztériumba ment, hogy kifejezze részvétét az áldozatok munkatársainak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a korábban egyeztetett napirendnek megfelelően, szerdán tárgyal ismét a líbiai helyzetről. A testületet Jeffrey Feltman, a világszervezet főtitkárhelyettese, volt amerikai diplomata, Stevens közeli barátja tájékoztatja majd a történtekről. Az Egyesült Államok az incidenssel kapcsolatban nyilatkozat közzétételét várja a BT-től.

A meggyilkolt nagykövet veterán diplomata volt, már 21 éve dolgozott az amerikai külügyminisztériumban. Májusban kezdte meg misszióvezetői tevékenységét Líbiában.

Chris Stevens az első amerikai nagykövet, akit meggyilkoltak azóta, hogy Adolph Dubsot 1979-ben Afganisztánban megölték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×