eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Hollande egyre magabiztosabb, Sarkozy egyre harcosabb

A francia elnökválasztás esélyesének számító Francois Hollande szerint a Nemzeti Frontra (FN) szavazó 6,4 millió francia megnyerése érdekében nem szükséges úgy beszélni, mint a szélsőjobboldali politikusok. A szocialista jelölt ezt konzervatív riválisának, Nicolas Sarkozy államfőnek üzente, aki szerinte az első forduló óta "az FN elképzelései után fut".

Tíz nappal a második forduló előtt távolról mérkőzött meg egymással a két jelölt a France 2 közszolgálati televízióban. A politikusokat egy-egy órán keresztül kérdezhettek újságírók, de ők nem találkoztak egymással, és a szerepek köztük teljesen felcserélődtek: az egyre magabiztosabb és megingathatatlan Hollande úgy viselkedett, mintha ő lenne az elnök, Sarkozy viszont az ellenfelét folyamatosan támadó kihívó bőrébe bújt.

A legfrissebb felmérések szerint továbbra is Hollande a nagy esélyes: a TNS Sofres 55 százalékos, a CSA 54 százalékos győzelmet jelez előre a szocialista jelöltnek, míg ellenfele 45-46 százalékra számíthat.

Az első forduló óta Sarkozy a 18 százalékkal harmadik helyen végzett szélsőjobboldali Marine Le Pen retorikájával kampányol a bevándorlás felére csökkentéséről, a határok visszaállításáról és az elit pazarlásáról az FN táborának szavazatiért, amelyekre mindenképpen szüksége lenne újraválasztásához.

Hollande a műsorban elismerte, hogy az FN választóihoz is szólni kell egy elnökjelöltnek, de élesen bírálta magát a pártot. "A Nemzeti Front engedélyezett párt, de a köztársasági értékek egy részét vitatja" - fogalmazott.

A magát "büszke franciának" valló politikus elutasította, hogy a bevándorlásról csak negatív kontextusban folyhat vita. "Nem vagyok hajlandó részt venni ebben az őrült versenyben, amely a kételkedő választókat általában még inkább a Nemzeti Front felé tereli. Nekem nem kell úgy beszélnem, mint az FN-nek, ahhoz, hogy meggyőzzem a szavazóit" - mondta a szocialista jelölt.

"Válságszavazók"

Sarkozy viszont úgy vélte, hogy a Le Penre szavazó milliók "válságszavazatot" adtak le, amit nem lehet nem figyelembe venni. "Azt akarom nekik mondani, hogy tisztelem őket. Én nem oktatom ki őke" - válaszolt az államfő Hollande üzenetére. Szerinte a frontisták "nem rasszisták", csak úgy érzik, hogy "ez így nem mehet tovább, elviselhetetlen az, amilyen irányba a világ megy harminc éve, meg akarják őrizni eddigi életvitelüket, a határokat, azaz nemzetet akarnak".

Hollande sokáig nem foglalkozott az ellene folyó támadásokkal, ezúttal azonban azt mondta, hogy Sarkozy rendszeresen "hazugságokat" állít róla. Például azt, hogy minden illegális helyzetben lévő külföldi helyzetét rendezné, vagy hogy hétszáz mecset imámja támogatásáról biztosította a szocialista jelöltet.

Megismételte, hogy annak ellenére újra akarja Németországgal tárgyalni az unió fiskális paktumát, hogy annak lehetőségét Angela Merkel német kancellár kizárta.

"Nem Németország fog dönteni egész Európa helyett. Már számos ország várja Franciaország lépését, hiszen nem akármelyik ország vagyunk. Mi vezető ország vagyunk Európában, és amit a francia nép fog tenni, az alapjaiban fogja megváltoztatni a helyzetet" - fogalmazott Hollande. Üdvözölte, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is már szorgalmaz egy "új paktumot" a gazdasági növekedés beindítása érdekében.

"Én magamtól is tudok gondolkodni, nekem nem szükséges Draghi utasításait követni" - reagált később riválisa szavaira Sarkozy, aki szerint ahhoz, hogy Franciaország kezébe vehesse a sorsa irányítását, előbb vissza kell fizetnie az államadósságát, illetve nem élhet tovább pénzügyi lehetőségei felett.

A gazdasági kérdések feltehetően egyik legfőbb témái lesznek a két elnökjelölt hagyományos tv-vitájának, amelyet május 2-án este a France 2 közszolgálati és a TF1 kereskedelmi televízió élőben közvetít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×