eur:
390.66
usd:
364.19
bux:
68180.34
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Arab tavasz: egy éve bukott meg az első diktátor

Ma egy éve távozott az országból a tunéziai vezető, Ben Ali. Õ volt az úgynevezett arab tavasz első áldozata.

Amikor Mohamed Buazizi diplomás munkanélküli 2010 decemberében felgyújtotta magát Tunéziában, mert a hatóságok elkobozták tőle a járművét, amelyen gyümölcsöt és zöldséget árult, kevesen gondolták, hogy ez az esemény lesz az arab tavasznak hívott, demokráciakövetelő jelenség gyújtószikrája.

A tüntetések gyorsan terjedtek országszerte, Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök négy héten belül Szaúd-Arábiába menekült, mert sem nyomásgyakorlással, sem a reformok ígéretével nem tudta elfojtani a tiltakozásokat.

Nem sokkal ezután - hasonló okok miatt - lemondott hatalmáról Hoszni Mubarak egyiptomi elnök is. De megmozdulások kezdődtek Líbiában, Szíriában, Jemenben, és más afrikai és közel-keleti országokban. A több helyen Facebook-forradalomnak nevezett megmozdulások közös eleme az volt, hogy az uralkodó leváltását követelők nem elégedtek meg a reformok kilátásba helyezésével, igaz, azt sem mindenhol sikerült elérniük.

Tunéziában október végén választásokat tartottak. A győztes a mérsékelt iszlamista en-Nahda (Újjászületés) párt lett. Csicsmann László Közel-Kelet szakértő akkor úgy nyilatkozott az InfoRádiónak: kérdéses, hogy az új rendszer demokratikus lesz-e, a térségben ugyanis többször felfüggesztették már a nyugati típusú alkotmányokat. Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a térség országai közül Tunéziának van a legnagyobb esélye arra, hogy a demokratikus átalakulás végbemenjen.

December közepén kormányfővé választották és kormányalakítással bízták meg az en-Nahda második emberét, Hamadi Dzsebalit, s letette a hivatali esküt Monszef Marzúki új államfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×