eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hatalmas víztározót építenek a fukusimai atomerőműnél

Hatalmas tározót építenek a Fukusima-1 atomerőműnél a sugárszennyezett víz ideiglenes elhelyezésére, amely a megrongálódott létesítményből és a csatlakozó kábelcsatornákból szivároghat - jelentette be szerdán a japán kormány.

Kan Naoto miniszterelnök erről akkor beszélt, amikor találkozott Hattori Ikuhiróval, a nemzeti halászszövetkezetek szövetségének vezetőjével. A politikus közlése szerint a mintegy 46 méter mély tározót szilárd, vízzáró rétegre építik, megakadályozva azt, hogy a szennyezett víz elszivárogjon.

A kormányfő egyben bocsánatot kért a halászoktól azért, hogy korábban a megsérült japán atomerőmű üzemeltetője a létesítményből enyhén sugárszennyezett vizet eresztett a tengerbe. Hattori Ikuhiro válaszában megbocsájthatatlannak nevezte a halászokkal való előzetes konzultáció elmaradását a kérdésben, egyben arra utasította a kormányt, gondoskodjon arról, hogy a halászok megfelelő mértékű kártérítést kapjanak a veszteségeikért.

A kormány már korábban határozott arról, hogy mintegy 1,1 milliárd dollárt különít el a halászati ipart a március 11-i természeti katasztrófa nyomán ért károk enyhítésére, a regionális biztosítási alapok kiegészítésére. Szakértők szerint a biztosító társaságoknak a károk rendkívüli mértéke miatt nincs elegendő saját eszközük a halászok kárigényének fedezésére. A 9-es erősségű rengésben, valamint az azt követő szökőárban Japán északkeleti részén ugyanis 19 ezer különböző vízkiszorítású halászhajó, számos kikötő és halászati bázis semmisült meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×