eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Észtországban 30 év után ismét engedélyezik a fókavadászatot

Harmincévi szünet után visszakaphatják a fókavadászat jogát az Észtországhoz tartozó kis sziget, Kihnu lakói, mert a fókapopuláció jelentősen növekedett az utóbbi tíz évben - közölte egy magas rangú észtországi vezető.

Hanno Zingel, a környezetvédelmi minisztérium tanácsadója elmondta, hogy a tárca törvénytervezetet készített elő, amelynek értelmében rövidesen véget vethetnek a fókavadászati tilalomnak. A tanácsadó szerint az észt vizeken 1500-ról 4000-re nőtt a szürkefóka-állomány az elmúlt tíz évben.

"A szürkefókák száma jelentősen nőtt, többek között a Balti-tenger környezeti viszonyainak javulása következtében, jóllehet a 4000 fős populáció jóval alatta marad a száz évvel ezelőtti több mint 10 ezres állománynak" - mondta Zingel.

Kihnu szigete Észtország nyugati partjai közelében található. Mintegy 500 lakója három éve kérelmezte a szürkefóka-vadászat jogának visszaállítását, arra hivatkozva, hogy fókahús évszázadok óta a hagyományos étkezés része. A kihnuiak évente 30 fókát szeretnének levadászni.

Zingel szerint még nincs eldöntve, hogy csak Kihnu vagy a környékbeli szigetek is megkapják a fókavadászati jogot.

A tilalmat harminc évvel ezelőtt vezették be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×