eur:
388.53
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ezért távozik a Fehér Házból Péter Orszag

Az amerikai államháztartási hiány kezelésének ügyében támadt nézeteltérés az egyik oka Peter Orszag fehér házi költségvetési igazgató távozásának - írta a szombati Financial Times. Az amerikai költségvetés feszített helyzetére már jó ideje felhívták a figyelmet a nemzetközi hitelminősítők is. Az Egyesült Államok esetleges leminősítése elemzői vélemények szerint beláthatatlan piaci felfordulást okozhatna.

Washingtonban a hét elején erősítették meg, hogy hamarosan távozik hivatalából a Fehér Ház költségvetési hivatalának magyar származású vezetője.

A londoni gazdasági napilap szombaton megjelent hétvégi kiadása "fehér házi és Fehér Házon kívüli" forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Orszag "részben" azért mondott le, mert nem sikerült rábírnia a kormányt a költségvetési hiány agresszívabb kezelésére.

Egy "nyilatkozásra fel nem hatalmazott" kormányzati tisztviselő a Financial Timesnak elmondta: Orszag "erőteljes" véleménye szerint ha Barack Obama elnök az amerikai költségvetési válság megoldásának élére akar állni, akkor meg kell szegni azon választási ígéretét, hogy nem emelkednek az évente 250 ezer dollárnál kisebb jövedelmű amerikai háztartások adóterhei. Ebbe a körbe tartozik az amerikaiak 98 százaléka.

Ez a választási ígéret más közgazdászok szerint is teljes mértékben "a drákói és irreális" kiadáscsökkentésekre helyezi a költségvetési politika hangsúlyát, vagy pedig már szinte "elkobzó jellegű" pótlólagos adóterhekkel kellene sújtani a nagyon gazdagokat - írta a Financial Times.

A londoni üzleti újság bennfentesei szerint Orszag ebben a kérdésben összeütközésbe került a Fehér Ház politikai stábjával is.

A Financial Times az ügyhöz fűzött elemzésében azt írta: jóllehet Orszag távozásának hírét háttérbe szorította az afganisztáni katonai főparancsnok, Stanley McChrystal tábornok menesztése, ám jó esély van arra, hogy a kormányzati költségvetési hivatal vezetőjének lemondását visszatekintve legalább ilyen horderejű fejleményként tartják majd számon.

A lapnak egy "nagyon közeli külső tanácsadó" kijelentette: Orszagnak teljesen igaza van abban, hogy "inkább előbb, semmint utóbb" megteendő kemény költségvetési lépéseket szorgalmaz, mielőtt Amerikát erre a piac kényszeríti rá. A washingtoni politikánál azonban "nincs rosszabb ... és ezért Obama még csak nem is hibáztatható" - tette hozzá a forrás.

Az amerikai költségvetés feszített helyzetére már jó ideje felhívták a figyelmet a nemzetközi hitelminősítők is.

Az új amerikai költségvetési tervezetről ez év elején összeállított londoni elemzésében a Moody's Investors Service azt írta: "nyomás alá kerülhet" az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" szintű szuverén adósi minősítése, ha az amerikai kormány nem tesz további költségvetési megszorító intézkedéseket.

A Moody's szerint a költségvetési tervezetben szereplő deficit-előrejelzések nem stabilizálják a hazai össztermék (GDP) arányában mért adósságrátát, és a kormányzati kiadásoknak az adósságok kamatára fordítandó hányada folyamatosan emelkedik.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, amely nem sokkal korábban megerősítette az Egyesült Államok - e cég metodikájában "AAA" jelzéssel jelölt - elit kormányadósi besorolását, ehhez fűzött londoni elemzésében ugyancsak kiemelte: ha az amerikai kormány nem hoz "nehéz adó- és kiadási döntéseket" az államháztartási hiány három-öt éven belüli csökkentésére, az államadósság az évtized második felére olyan szintet érhet el, ami már nyomást gyakorolna az Egyesült Államok elit "AAA" adósi státusára.

Az Egyesült Államok esetleges leminősítése elemzői vélemények szerint beláthatatlan piaci felfordulást okozhatna, tekintettel arra, hogy az amerikai "AAA" a piaci kockázatmegítélés globális alapmércéje.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×