Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma már a kisebb terrorista csoportok jelentik az igazi kihívást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai hírszerzés meg tudna akadályozni egy újabb 9/11-es merényletet, de az interneten keresztül radikalizálódott kisebb terrorista csoportok és egyének komoly kihívást jelentenek - mondta az amerikai hírszerző főnök.

Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató újságíróknak kijelentette: biztos benne, hogy az amerikai hírszerzés képes lenne felderíteni és megakadályozni egy olyan támadást, amelyet 2001. szeptember 11-én követtek el az Egyesült Államok ellen. A kisebb támadások megakadályozása azonban nehezebb ügy lesz az elkövetkező években - tette hozzá.

Az egyik legnagyobb problémát talán az jelenti, hogy amerikai állampolgárok radikalizálódhatnak az interneten terjesztett szélsőséges ideológiák révén - fejtegette.

Az amerikai hírszerzés rendszerét és az érintett kormányzati ügynökségeket máig élesen bírálják a tavaly karácsonyi eset miatt, amelyben egy terrorista a ruhájába rejtett robbanó eleggyel akart merényletet elkövetni egy Detroitba tartó utasszállító gép ellen. Az eset éppen az olyan kicsi, gyorsan megtervezett támadásokra példa, amelytől óv a hírszerzési főnök.

Amerikai terrorellenes szakértők rámutattak: miközben az al-Kaida pakisztáni magja nagy erőfeszítéseket tesz, hogy pénzhez jusson, és új tagokat toborozzon, a terrorhálózat kisebb fiókszervezetei Szomáliában és Jemenben egyre több követőre találnak. Mint figyelmeztetnek, ezek a csoportok nagyobb valószínűséggel fognak megszervezni és elkövetni kisebb, kevésbé kidolgozott támadásokat, amelyeket nehezebb észlelni és megelőzni.