eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az oroszok az izlandinál nagyobb vulkanikus felhőről adtak ki riasztást

Az izlandi vulkánkitörés nyomán a levegőbe került vulkáni hamufelhő feltétlenül szükségessé teszi a repülés leállítását, mert előidézheti a repülőgépek hajtóműveinek leállását - szögezte le az orosz Központi Aerohidrodinamikai Kutató Intézet pénteki közleménye. az izlandi vulkánkitörés hamufelhője azért keltett ekkora figyelmet, mert Európa sűrűn lakott térségei felett lebeg, az orosz Távol-Keleten lévő Kamcsatkán gyakoriak az ennél nagyobb hamufelhőt kilövellő vulkánkitörések is.

Pénteki bejelentés szerint Kamcsatkán kitört a Kljucsevszkoj és a Sivelucs vulkán: mindkettő hamuból, gőzből és gázokból álló felhőt lövellt ki mintegy 6,5-7 kilométeres magasságba. A két vulkán szeizmológiai aktivitása az utóbbi napokban fokozódott, a Kljucsevszkoj kődarabokat repít 200 méteres magasságba, a lejtőin láva folyik, a Sivelucs kráterkupolája felett fény látható.

Az orosz tudományos akadémia kamcsatkai geofizikai intézetének közlése szerint a két vulkán által kibocsátott hamufelhő akadályozhatja a repülést, de az illetékes hatóságok egyelőre nem korlátozták a térségében a légi forgalmat.

A szakértők szerint ezek a vulkáni felhők habkő, homok, vulkáni üveg és hamu apró részecskéiből állnak össze, és éppen 9-10 kilométer magasságban lebegnek, ott ahol az utasszállító repülőgépek közlekednek. Nemcsak a látást akadályozzák, hanem zavarokat idézhetnek elő a repülőgépek fedélzeti elektronikájában és a rádiókapcsolatban is.

A legsúlyosabb következményként azonban leállhatnak a hajtóművek, mert a rotorok lapátjain üvegszerű bevonat képződhet, továbbá eltömődhetnek a hajtómű különböző részeibe levegőt juttató csatornák.

Oroszország felett pénteken délutánig nem zavarta a légi közlekedést az Izlandról származó hamufelhő, a Roszaviacija repülésügyi főhatóság szerint nem kellett korlátozásokat bevezetni a repülésben. A Roszaviacija azt is közölte, hogy a felhőt már délelőttre Moszkva fölé és később az urali Jekatyerinburg légterébe várták, de az előrejelzések tévedtek. A meteorológusok szerint estére eljut a hamufelhő az ország észak-nyugati része fölé.

A Föld megfigyelésével foglalkozó tudományos intézet azt közölte, hogy a felhőt több orosz szputnyik is figyeli és fényképezi.

Arkagyij Tyiskov, a Földrajzi Intézet kutatója az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a felhő némi hatással lehet az időjárásra, részecskéi kicsapódhatnak savanyú esőben, és gondot okozhatnak a légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedőknek. Hozzátette azonban, hogy ezek a hatások Oroszországban előre láthatólag nem lesznek jelentősek.

Tyiskov megjegyezte azt is, hogy az izlandi vulkánkitörés hamufelhője azért keltett ekkora figyelmet, mert Európa sűrűn lakott térségei felett lebeg, az orosz Távol-Keleten lévő Kamcsatkán gyakoriak az ennél nagyobb hamufelhőt kilövellő vulkánkitörések is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×