INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az oroszok az izlandinál nagyobb vulkanikus felhőről adtak ki riasztást

InfoRádió / MTI
Az izlandi vulkánkitörés nyomán a levegőbe került vulkáni hamufelhő feltétlenül szükségessé teszi a repülés leállítását, mert előidézheti a repülőgépek hajtóműveinek leállását - szögezte le az orosz Központi Aerohidrodinamikai Kutató Intézet pénteki közleménye. az izlandi vulkánkitörés hamufelhője azért keltett ekkora figyelmet, mert Európa sűrűn lakott térségei felett lebeg, az orosz Távol-Keleten lévő Kamcsatkán gyakoriak az ennél nagyobb hamufelhőt kilövellő vulkánkitörések is.

Pénteki bejelentés szerint Kamcsatkán kitört a Kljucsevszkoj és a Sivelucs vulkán: mindkettő hamuból, gőzből és gázokból álló felhőt lövellt ki mintegy 6,5-7 kilométeres magasságba. A két vulkán szeizmológiai aktivitása az utóbbi napokban fokozódott, a Kljucsevszkoj kődarabokat repít 200 méteres magasságba, a lejtőin láva folyik, a Sivelucs kráterkupolája felett fény látható.

Az orosz tudományos akadémia kamcsatkai geofizikai intézetének közlése szerint a két vulkán által kibocsátott hamufelhő akadályozhatja a repülést, de az illetékes hatóságok egyelőre nem korlátozták a térségében a légi forgalmat.

A szakértők szerint ezek a vulkáni felhők habkő, homok, vulkáni üveg és hamu apró részecskéiből állnak össze, és éppen 9-10 kilométer magasságban lebegnek, ott ahol az utasszállító repülőgépek közlekednek. Nemcsak a látást akadályozzák, hanem zavarokat idézhetnek elő a repülőgépek fedélzeti elektronikájában és a rádiókapcsolatban is.

A legsúlyosabb következményként azonban leállhatnak a hajtóművek, mert a rotorok lapátjain üvegszerű bevonat képződhet, továbbá eltömődhetnek a hajtómű különböző részeibe levegőt juttató csatornák.

Oroszország felett pénteken délutánig nem zavarta a légi közlekedést az Izlandról származó hamufelhő, a Roszaviacija repülésügyi főhatóság szerint nem kellett korlátozásokat bevezetni a repülésben. A Roszaviacija azt is közölte, hogy a felhőt már délelőttre Moszkva fölé és később az urali Jekatyerinburg légterébe várták, de az előrejelzések tévedtek. A meteorológusok szerint estére eljut a hamufelhő az ország észak-nyugati része fölé.

A Föld megfigyelésével foglalkozó tudományos intézet azt közölte, hogy a felhőt több orosz szputnyik is figyeli és fényképezi.

Arkagyij Tyiskov, a Földrajzi Intézet kutatója az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a felhő némi hatással lehet az időjárásra, részecskéi kicsapódhatnak savanyú esőben, és gondot okozhatnak a légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedőknek. Hozzátette azonban, hogy ezek a hatások Oroszországban előre láthatólag nem lesznek jelentősek.

Tyiskov megjegyezte azt is, hogy az izlandi vulkánkitörés hamufelhője azért keltett ekkora figyelmet, mert Európa sűrűn lakott térségei felett lebeg, az orosz Távol-Keleten lévő Kamcsatkán gyakoriak az ennél nagyobb hamufelhőt kilövellő vulkánkitörések is.

A címlapról ajánljuk