eur:
393
usd:
366.95
bux:
66786.02
2024. április 26. péntek Ervin

Barroso: Az Európai Bizottság felkészült a kihívásokra

Várhatóan megszavazza délután az új Európai Bizottság összetételét az Európai Parlament, ezzel az unió kormánya holnaptól hivatalba is léphet. A voksolást megelőző plenáris vitában a bizottság elnöke azt mondta, a testület felkészült az új kihívásokra, és nem lehet tovább úgy működni, mint eddig.

Az Európai Unió legitimitása szempontjából is fontos, hogy az Európai Parlament megszavazza az új Európai Bizottságot - ezzel érvelt a szavazás előtt a testület már korábban megválasztott elnöke amellett, hogy a képviselők adják áldásukat a 27 fős bizottságra.

José Manuel Barroso felolvasta a Lisszaboni Szerződés rendelkezéseit a bizottság feladatáról, és hangsúlyozta, hogy a testület felkészült az új kihívásokra.

"Az a csapat, amit ma bemutatok Önöknek, kész arra, hogy a kihívásokkal szembenézzen, és új gondolatokkal foglalkozzon. A bizottság összetétele tükrözi Európa sokszínűségét. Olyan csapat, amelybe nyugodtan belehelyezhetik a bizalmukat. Felkészültünk arra, hogy a munka nem folytatódhat ugyanúgy, mint eddig" - fogalmazott.

José Manuel Barroso szerint Európa és az egész világ különleges időket él, a gazdasági válság alapjaiban változtatott meg évtizedes berögzüléseket és helyesnek hitt gondolkodásmódokat, ehhez pedig az új bizottság alkalmazkodni tud. Szerinte a testület névsora is bizonyíték erre.

Hangsúlyozta, hogy a Lisszaboni Szerződés át is alakította a bizottság jogkörét. A testület fogja képviselni az Európai Uniót a külső országokban, a bizottság tagja ugyanis alelnökként a közösség kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a brit Catherine Ashton.

A testület nem változik jelentősen, sok ország ismét az eddigi biztost delegálta a bizottságba, sokuknak azonban változott a tárcája. A spanyol Joaquin Almunia a pénzügyek után a versenypolitikát fogja felügyelni, a helyére a finn Olli Rehn kerül. A francia Michel Barnier a belső piacért felel majd, az észt Siim Kallas a közlekedési ügyeket vezeti, a német Günther Oettinger a megnövekedett jelentőségű energiaportfóliót felügyeli, az olasz Antonio Tajani pedig az ipar- és vállalkozási tárcát veszi át az eddigi német biztostól.

Magyarországot a következő öt évben Andor László közgazdász képviseli majd az Európai Bizottságban szociális és foglalkoztatási biztosként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×