Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már most veszélybe kerülhet Obama újraválasztása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hibát követett el Barack Obama amerikai elnök, amikor évértékelő beszédében a korábbi kampánya központi témájának szánt egészségügyi reform helyett hirtelen munkahely-teremtést kezdett ígérgetni - mondta az InfoRádióban az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója, aki szerint Obamának minden támogatóját meg kell tartania ahhoz, hogy elnöksége hátralévő része sikeres legyen.

Barack Obama múlt heti évértékelő beszédével túl hamar vett fordulatot, amikor a választási kampánya fő témájává tett egészségügy helyett a munkahelyteremtést tette hangsúlyossá - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója, aki mint fogalmazott, "11 hónapnyi, az egészségbiztosításról szóló agymosás után" Obamát egyszer csak az állások száma kezdte el aggasztani, és 1-2 millió új állás teremtését ígérte meg.

Frank Tibor szerint nem véletlen, hogy Obama egy időre elszakadt az egészségbiztosítás problémájától, hiszen az Egyesült Államokban 10 százalékos a munkanélküliség, ezért is próbált meg új frontot nyitni, és ott szerezni népszerűséget, ahol lehet.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta: nem a bankároknak szól az állásteremtés szlogenje, hanem azokat célozta meg ezzel Obama, akik havi bérből élnek: a középosztályt, amely egyre szűkül, és a kékgallérosokat, akiknek megszűnik az ipari hátterük, mert a gyárak nem Amerikában termelnek.

Frank Tibor szerint az elnöknek már most ki kell dolgoznia a stratégiát az újraválasztási kampányhoz, hogy melyek azok a pontok, amelyeknél igazodnia kell a választóihoz. Már most nagy a felzúdulás a Demokrata Pártban, mert többen úgy gondolják, hogy Obama nem igazán teszi jól a dolgát, és igazítani kell a programon.

Akkor lesz esélye Obamának az újraválasztásra, ha közel annyi embert tud megnyerni a második ciklusra, mint az elsőre - fűzte hozzá az Amerika-szakértő.

Hanganyag: Exterde Tibor