eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vakító lézerrel harcolnak egymás ellen bálnavadászok és környezetvédők

Vízágyúkkal, illetve vakító lézerrel csaptak össze japán bálnavadászok és militáns környezetvédők az Antarktisz körüli Déli-sarki-óceánon - közölték a felek szerdán.

A Sea Shepherd környezetvédő szervezet Ady Gil nevű, új-zélandi bejegyzésű hajója 20 méter híján nekiütközött a Szonan Maru 2 japán bálnavadász hajónak szerdán - közölte a japán kormány támogatásával működő "bálnakutató intézet". Az aktivisták lézerrel próbálták elvakítani a japán hajó legénységét, és mechanikus hajító szerkezetet használva labdaformájú lövedékekkel "bombázták" őket három és fél órán keresztül.

A környezetvédők ezzel szemben azzal vádolták a japánokat, hogy tömegoszlató hangtechnológiát, illetve vízágyúkat vetettek be az aktivisták ellen, akik - állításuk szerint - erre reagálva alkalmaztak vakító lézert.

A japán közlés szerint kedd este is történt összetűzés egy bálnavadász hajó és a Sea Shepherd egy hollandiai bejegyzésű hajója között, amelynek fedélzetéről vajsavat tartalmazó üvegeket hajigáltak a bálnavadászokra. A japánok a szervezet mindkét hajóját azzal vádolják, hogy kötelet húznak maguk után abból a célból, hogy az rácsavarodjon a bálnavadász hajó kormánylapátjára és hajócsavarára.

A vadászszezon nemrég kezdődött meg a déli féltekén, ahol a Sea Shepherd minden évben megkísérli feltartóztatni a japán bálnavadászokat "kalóz" stílusú támadásaival. A bálnák kereskedelmi célú vadászata tilos, ám egy nemzetközi egyezmény lehetővé teszi az állatok tudományos kutatások céljára történő elejtését. A környezetvédők amiatt bírálják a japánokat, hogy túl sok bálnát ejtenek, s eladják és elfogyasztják azt a bálnahúst, amelyet végül nem használnak fel tudományos célra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×