eur:
387.46
usd:
357.03
bux:
68349.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Életfogytiglanit kapott a 90 éves háborús bűnös

A müncheni bíróság ítéletével alighanem végleg lezárultak a német háborús bűnösök elleni perek. A bajor főváros bírósága egy 90 éves volt II. világháborús német katonatisztet életfogytiglani börtönnel sújtott egy Toszkánában 1944 nyarán elkövetett vérengzés miatt.

Az egymásnak ellentmondó tanúvallomások ellenére a bíró bizonyítottnak találta, hogy 1944 júniusában a Wehrmacht egyik hegyivadász-műszaki alakulatánál hadnagyi rangban szolgáló férfi megtorló bosszúakcióra adott parancsot a toszkánai Falzano di Cortona faluban, miután olasz partizánok rajtaütöttek egységén.

A vádlott végig tagadta, hogy felelős a történtekért. Vallomásában állította, hogy az alakulata által ejtett foglyokat átadta a katonai rendőrségnek, anélkül, hogy tudta volna, milyen sors vár rájuk.

A bíró ezt a védekezést nem fogadta el, és a jelenleg 90 éves egykori tisztet tette felelőssé a vérengzésért, amely 14 ember életét követelte. Súlyosbító körülményként hatott az ítélet szempontjából a megtorló akció brutalitása, ugyanis tíz személyt bezártak egy házba és az épületet rájuk robbantották.

A vádlottat távollétében 2006 őszén egy olasz katonai bíróság szintén életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta. Az ítélethirdetésre az egykori áldozatok több hozzátartozója Münchenbe utazott. A Németországban legsúlyosabb büntetés kiszabását megelégedéssel fogadták. A német jog szerint a háborús gyilkosságok soha nem évülnek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Idén felpöröghet a naperőmű piac, mutatjuk mi hajtja az ágazatot

Idén felpöröghet a naperőmű piac, mutatjuk mi hajtja az ágazatot

Magyarországon 2 gigawatt potenciálisan értékesíthető, már termelő naperőművi kapacitás épült fel az elmúlt években. További 1 gigawatt még megépítendő, de a tervezése és engedélyezése már olyan fázisban tart, ami már így is piacképessé (ready to build) teszi a projekteket. Az erőművek mérete szerint a piac elaprózódott, ám a tulajdoni arányok miatt további koncentráció nem várható. Ennek ellenére a napelemparkok piaca felfutás előtt áll - írja elemzésében Szőlősi Ferenc a KPMG Corporate Finance Advisory üzletágának igazgatója és Börözc Artúr Zoltán, a tanácsadócég Energy & Utilities üzletágának igazgatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×