eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin

Előre hozott választásokra számítanak Sanader távozása után

A miniszterelnök távozása miatt valószínűleg előre hozott választásokat tartanak Horvátországban - írják horvát internetes lapok, amelyek Ivo Sanader szerdai bejelentése után egyelőre csak találgatják, hogy mi a váratlan lemondás valódi oka.

Politikai elemzők szerint a koalíciós kormány jövőjét is megkérdőjelezi a miniszterelnök távozása, ezért az a legvalószínűbb, hogy előre hozott választásokat tartanak Horvátországban. Sanader eddigi helyettesét, Jadranka Kosort javasolta utódjául, amihez szerinte meg is lenne a szükséges parlamenti támogatottság - közölte több, a témával vezető hírként foglalkozó horvát internetes kiadvány.

Egyes vélemények szerint a lemondott kormányfő azzal is tisztában volt, hogy kormánya már nem tudja kivívni az európai uniós tagságot. Taktikázás is lehet azonban a távozás hátterében, vagyis Sanader a 2010-es államfőválasztásra készül, bár ezt a felvetést a politikus szerda délutáni sajtótájékoztatóján cáfolta.

A banka.hr internetes oldal az ellenzéki szociáldemokraták gazdasági szakértőjét, Ljubo Jurcicot idézi, aki szerint politikai és gazdasági instabilitást okoz a miniszterelnök távozása. A zágrábi tőzsde a hírre 4,5 százalékos zuhanással reagált.

Az index.hr Sanader váratlan lemondásának okát találgatva felveti: betegség, európai uniós megbízatás vagy a gazdasági válság hatásai miatti menekülés állhat a háttérben. A betegségéről szóló hírt Sanader szintén cáfolta, és közölte azt is, hogy karrierjét nem valamelyik európai intézménynél akarja építeni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×