eur:
390.54
usd:
364.23
bux:
68269.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az iráni rendszer nem enged a nyomásnak

Romló kapcsolatok a külvilággal és fenyegető magatartás otthon - az iráni vezetés megismételte: nem engedi, hogy nyomást gyakoroljanak rá a vitatott elnökválasztások miatt. Közben ellentmondó jelentések érkeznek arról, hogy veszített-e erejéből az utcai tiltakozás.

Az iráni rendszer és a nép semmilyen áron nem engedi, hogy nyomást gyakoroljanak rá - mondta az ország legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah. A hazai tüntetők után a teheráni rezsim a külföldi "ellenségekkel" is el kezdett foglalkozni.

A karhatalmi fellépés miatt aggódó ENSZ-főtitkárt beavatkozással vádolta meg, a brit követség két diplomatáját pedig kiutasította. A britek cserébe hazaküldtek két iráni diplomatát. A szigetország a múlt század ötvenes éveiben az Egyesült Államokkal együtt szerepet játszott az akkori demokratikusan választott rezsim megbuktatásában és a teheráni vezetés így továbbra is úgy állítja be, mintha Nagy-Britannia titkosügynökök útján szítja a tiltakozást. A hírszerzési miniszter szerint például brit állampolgárok is részt vettek a tüntetésekben, az egyik "újságírónak álcázta magát és az ellenségnek gyűjtött információt".

A hírügynökségek szerint a rohamrendőrség és a baszidzsi iszlám milícia mostanra ellenőrzi a főváros utcáit, bár a Twitter közösségi oldalon a beírók szerdán hat különböző helyszínre hívták Ahmedinedzsád elnök ellenfeleit. Egy ellenzéki blog szerint letartóztatták a Forradalmi Gárda teheráni parancsnokát, mert az nem volt hajlandó erőszakot alkalmazni az utcákon. Ezeket az információkat azonban nehéz megerősíteni.

Annak ellenére, hogy Barack Obama amerikai elnök eddig tartózkodott attól, hogy nyíltan a tüntetők pártjára álljon, kedd este minden korábbinál határozottabban bírálta az elnökválasztások eredményét. Obama azt mondta: "komoly kérdések merülnek fel a voks legitimitásával kapcsolatban" és haragját fejezte ki a tüntetők és járókelők elleni kemény fellépés miatt. Obama eddig igyekezett távol tartani magát, azért, mert nyitni akart az iráni kormány felé és kompromisszumot kötni az atomprogramról.

Elemzők közben azt találgatják, még ha marad is a jelenlegi rendszer, mi lesz a legfőbb vallási vezetővel Ali Hamenei ajatollával. Az iszlám köztársaság egyik alapelve a "Vilajet e Fakíh", egyfajta iszlámista szakértői kormányzás, azaz az, hogy a legtanultabbak vezessék az országot. Csakhogy Hamenei esetében többször is felmerült, hogy nem a legjobban képzett vallási vezető. Múlt pénteki, kérlelhetetlen hangnemű beszéde után pedig sokak szemében elveszítette tekintélyét. Még a vallási eliten belül is van egy olyan irányzat, amely szerint az ajatolláknak jobbára távol kellene tartaniuk magukat a politikától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×