eur:
389.77
usd:
365.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Rózsaszín álom" a GDP másfél százalékos csökkenése

1946 - a háborút követő időszak óta - a legnagyobb gazdasági visszaeséssel szembesül Nagy-Britannia. A gazdaság idén közel három százalékkal zsugorodik, ami a legrosszabb eredmény a nagyobb európai országok között.

Az Európai Bizottság szerint egyetlen nagyobb EU-tagállamban sem esik olyan mértékben vissza a gazdaság, mint a szigetországban. A 2,8 százalékosra jósolt recesszió azt jelenti, hogy a briteknek a 2. világháború vége óta nem ment olyan rosszul, mint most.

A londoni kormány először csak kevesebb, mint másfél százalékos visszaesést jósolt, de ezt a "rózsaszín álmot" fel kell adnia, jegyezte meg a Times. Az EB abban is kételkedik, hogy az utóbbi évtizedben, a fogyasztás és az elszabadult ingatlanpiac miatt túlpörgetett brit gazdaság hajója jövőre már szélcsendesebb időre számíthat.

Brüsszel szerint ugyan véget ér a recesszió, de a növekedés mindössze negyed százalékos lesz. A hitelezési nyomában érkező gazdasági válság már így is több tízezer brit munkahelyet emésztett el, és a közvéleményt már meg sem lepik az olyan hírek, hogy újabb brit bankban rendült meg a bizalom, és veszítettek értékükből a részvényei.

A Royal Bank of Scotland papírjai kedden valamennyit erősödtek, miután a bank rekordveszteségei nyomán hétfőn 67 százalékot estek.

Brüsszel szerint ebben az évben 900 ezerrel nő a munkanélküliek száma - ez azt jelenti, hogy 5-ről 8 százalékra emelkedik a munkanélküliség, az európai partnereinek Tony Blair idején még a rugalmas munkaerőpiac állásteremtő lehetőségeiről papoló Nagy-Britanniában.

Üröm lehetne az örömben a font gyengülése, mert az olcsóbbá teszi az exportot. Csakhogy, az EB szerint Nagy-Britanniában olyan kevés az exportőr, hogy megugró bevételeik után fizetett adóik nem fogják felduzzasztani az államkasszát.

Az elmúlt évtizedek során az egymást követő brit kormányok - konzervatívok és munkáspártiak - asszisztáltak a nagy gyártókapacitások megszüntetéséhez és a szolgáltatásokra épülő gazdaság megteremtéséhez. Az államadósság egy éven belül a GDP 72 százalékára duzzad, mert Gordon Brown miniszterelnök további kölcsönökből finanszírozott költekezéssel akarja újraindítani a motort.

Összehasonlításul: Németországban 2,3, Franciaországban 1,8 százalékos lesz a recesszió. A nagy európai vesztes azonban Írország, ahol a gazdaság 5 százalékos zsugorodására számít Brüsszel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×