eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Útmutató: izgulja végig az amerikai elnökválasztás éjszakáját!

Keddről szerdára virradó éjjel derül ki Magyarországon, ki nyerte az amerikai elnökválasztást. Az alábbi útmutató segítségével nyomon követheti, mikor melyik tagállamban hirdetnek eredményt. Hol van esélye a demokrata Obamának és hol a republikánus McCainnek? Hol várható szoros verseny? Melyek a legfontosabb államok?

Többhónapos kampány, több órás beszédek és viták, felmérések után eljött az igazság napja az Egyesült Államokban. Ennek az útmutatónak a segítségével végigkísérheti az elnökválasztás eseményeit. A legtöbb esetben az eredményeket már a szavazás lezárulta után nem sokkal közlik, ahol azonban nagyon szoros a verseny, ott pár órával elhúzódhat az eredményhirdetés.

Az alábbi választási útmutató magyar idő szerint veszi számba, melyik amerikai tagállamban mikor zárul a szavazás, és milyenek a jelöltek az esélyei. A legelső eredmények már meg is születtek.

A legfontosabb államok: Colorado, Virginia, Észak-Karolina, Indiana, Michigan, Pennsylvania, Ohio és Florida.

24:00: Ekkor fejeződnek be az első szavazások.

1:00: A szavazás lezárul Georgiában, Kentuckyban, Dél-Karolinában és Vermontban, az igazán érdekes azonban Indiana és Virginia. 1964 óta mindkettőt republikánusként tartják számon. Ha McCain mindkettőben sikert arat, marad esélye a nyerésre.

1:30: Ekkor zárul a szavazás a meglehetősen kiegyenlített Ohióban, így akár több óra is eltelhet, mire eredményt hirdetnek - miként az történt 2004-ben is. Ugyancsak ekkor végződik a voksolás Észak-Karolinában, amelyet elözönlöttek Obama önkéntesei, és az eddig republikánus Nyugat-Virginiában.

2:00: Ebben az időpontban végződik a szavazás tizenöt tagállamban és a fővárosban, Washington, D. C.-ben. Többségükben tiszta a helyzet, hamar meg kell születnie az eredménynek.

Azonban van néhány bizonytalan köztük: Missouri a klasszikus "vezérállam", ahol szoros verseny várható. Itt mindig a végső győztes nyert 1904 óta, kivéve Eisenhowert 1956-ban. Florida fontos állam, 27 elektorral, ahol McCainnek simán nyernie kellene.

Pennsylvania az utolsó öt választáson mindig a demokratákra szavazott, de ennek ellenére itt is nagy harc várható. McCainnek nagyon fontos lenne, hogy nyerjen Pennsylvaniában, különben alig marad esélye az elnökválasztás megnyerésére.

New Hampshire-ben van esélye McCainnek, a republikánusok reménykednek is ebben. Az állam csupán négy elektori szavazattal bír, de szoros verseny esetén döntő lehet a véleményük.

Ebben az időben hagyják el az utolsó szavazók Illinois és Delaware szavazóhelyiségeit. Illinois Obama, Delaware pedig alelnökjelöltje, John Biden otthona.

A nem sokkal később záró Maine és Nebraska azok az államok, ahol az elektorokat a jelöltekre leadott szavazatok arányában delegálhatják a pártok, szemben az összes többi állammal, ahol a győztes mindent visz.

2:30: A magabiztosan republikánus Arkansasban is vége a voksolásnak.

3:00: Ekkor megint több államban zárják le az urnákat, a többi közt például McCain hazájában, Arizonában is. E szavazások lezárultával van a legkorábban esélyük a jelölteknek, hogy elérjék a 270 elektori voksot.

Obama kemény kampányt folytatott a 2004-ben republikánus színekbe öltöző Coloradóban és Új-Mexikóban. Ha eddig egyetlen egy, republikánusnak elkönyvelt államban sem nyert a demokrata Obama, akkor nagy szüksége lesz arra, hogy valamelyikükben ő szerezze meg a voksok többségét.

Ha McCain elveszt akár egy "vörös", azaz republikánus államot is, és nem tudja megvédeni Pensylvaniát, akkor nagy szüksége lesz arra, hogy ő legyen a befutó Michigan, Minnesota és Wisconsin hagyományosan "kék", azaz demokrata államaiban.

4:00:
Ekkor zárnak be a szavazóhelyiségek az utolsó ingadozó államokban. Iowában Obama áll nyerésre, Montana korábban nem tűnt demokratának, de most már az. Nevada pedig jó érzékkel szokta eltalálni, hogy ki lesz a végső győztes. Obama rengeteget költött itt, és sok önkéntes dolgozott a keze alá, meglátjuk, megérte-e.

5:00: Eddig lehet az urnákhoz járulni több olyan államban is, amelyek elméletben biztos szavazók. A négy elektort küldő Idaho szavazatait jó eséllyel McCain zsebeli be, míg Kalifornia, Hawaii, Oregon és Washington állam 77 elektorát minden bizonnyal a demokraták delegálhatják majd.

Azaz ha Obama eddigre nyer az olyan helyeken, mint Virginia, Észak-Karolina, Ohio, Indiana vagy Florida, akkor nagy valószínűséggel ő a győztes.

7:00: Végül Alaszkában is véget ér a szavazás. Nagy meglepetés volna, ha nem kormányzójuk, a republikánus alelnökjelölt Sarah Palin pártját támogatnák az alaszkaiak.

Az említett kettő kivétellel mindenhol a győztes párt delegálja az elektorokat az állam lakosságának megfelelő arányban az elektori kollégiumba. Õk a december második szerdáját követő hétfőn ülnek össze államuk fővárosában. Szavazataikat 2009. január 6-án számlálják össze, és ekkor hirdetik ki az elnökválasztás hivatalos végeredményét.

Az az elnökjelölt győz, aki egyszerű többséget szerez, azaz be tud gyűjteni legalább 270 elektori szavazatot.  Az új Kongresszus január 3-án ül össze, az új elnök pedig január 20-án, az ünnepélyes eskütételt követően lép hivatalba. Az amerikai választási rendszerről itt tudhat meg többet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×