eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A válság hatása: 165 ezer ember veszíti el az állását

Több mint 160 ezer embernek mondhatnak fel New Yorkban a pénzügyi válság miatt - állítja a város főkönyvelője. A becslés szerint a korábbi prognózishoz képest 80 ezerrel több ember veszítheti el állását a világ egyik legnagyobb pénzügyi központjában - mindez azért, mert a gondok a pénzszektorból a gazdaság más ágazataira is átterjedtek.

William Thompson, New York város főkönyvelője a saját honlapján tette közzé borúlátó előrejelzését. Az illetékes szerint a hitelválság nyomán 165 ezer ember válik munkanélkülivé.

A pénzügyi ágazatban 35 ezren dolgozónak kell majd más állás után néznie, és emiatt további 130 ezer, nekik szolgáltatásokat nyújtó ember veszíti el munkahelyét.

Thompson honlapja szerdán reggel nem volt elérhető, nem tudni, hogy esetleg a sokkoló vélemény hatására bénult-e le egy időre az oldal. A főkönyvelő júliusban még csak 80 ezer ember elbocsátását jelezte előre. Az ennek kétszereséről szóló "mostani szám azt jelzi, hogy az gazdasági bajok más ágazatokat is elértek, miközben az ország gazdasági válságba süllyed" - idézte a Bloomberg hírügynökség Thompsont.

A nagy Wall Street-i bankok eltűnése, illetve felvásárlása érzékenyen hatott a városi költségvetésre is. 2007-ben a pénzügyi központ New York adóbevételeinek közel egytizedét szolgáltatta.

A Lehman Brothers, a Bear Stearns csődje és a Merill Lynch felvásárlása 600 milliárd dolláros veszteségeket okozott a cégeknek - ez annyira jelentős, hogy sok vállalatnak évekig nem kell majd adót fizetnie a városnak - mondta Michael Bloomberg New York-i polgármester, aki egyébként a nevét viselő hírügynökség alapítója és többségi tulajdonosa.

Mindig lesznek cégek, amelyek új utakat keresnek

Bloomberg mindezek nyomán arra utasította az önkormányzati szerveket, hogy idén csekélyebb mértékben, de jövőre már öt százalékkal faragják le a költségeket.

New York-nak az elmúlt 15 év - ellentmondásoktól nem mentes politikájával - sikerült megszabadulnia a veszélyes város imidzstől. A bűnözőket és a hajléktalanokat jobbára kiszorították, csakúgy, mint a szegényebb lakosokat Manhattan szigetéről.

Kérdés, hogy a válság mennyire fordítja meg a folyamatot. Vannak azonban olyanok is, akik szerint a krízis új munkalehetőségeket teremt majd, hasonlóan ahhoz, ahogy az 1930-as években Roosevelt elnök a nagy állami projektekre épülő New Deal politikával kihúzta az országot a válságból. Carol O'Cleireacain, a washingtoni Brookings intézet kutatója és korábbi New York-i költségvetési igazgató szerint a pénzügyi szektor mindig is létezni fog, és mindig lesznek olyan cégek, amelyek új utakat keresnek majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×