eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Ha Leonardo élne, hologramokkal kísérletezne" - videóval

Hologramokat is felvonultató hang- és fényjátékot kreált egy estére Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményéből Peter Greenaway. A brit filmes különleges engedélyt kapott arra, hogy az eredeti festmény otthonában, egy milánói rendházban rendezhesse meg az előadást. Greenaway bírálatokat is kapott, de azt mondta: ha Leonardo ma élne, akkor a legújabb technológiákkal kísérletezne.

A Santa Maria della Grazie rendház A da Vinci-kód című könyv és film után különösen népszerűvé vált a turisták körében. Itt található ugyanis Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festménye, amelyen Dan Brown regénye szerint az egyik apostol valójában Mária Magdolna.

Az egyházat annak ellenére felháborította a gondolat, hogy csak egy ponyvaregényről volt szó. Ilyen előzmények után nem kis erőfeszítésbe került, hogy a radikális filmes forradalmárként ismert Peter Greenaway engedélyt kapjon arra, hogy a festményből multimédiás előadást kreáljon.

A rendező azt mondta, hogy "a laptop-nemzedék" számára csomagolta újra a művet. Modern operazenére, digitális trükkök segítségével háromdimenziós hologramot alkotott a képen látható Krisztusból, majd a tizenhárom alak lassan eltűnt és helyüket krétával rajzolt kontúrjuk váltotta fel - ez egy bűntény helyszínére való utalás volt. Később az apostolok rács mögött tűntek fel.

Volt, aki szerint Greenaway kulturális barbárságot követett el - jegyezte meg a brit Guardian című napilap - de akadtak olyan művészettörténészek, aki örültek, hogy a rendező helyre állította a kép művészi értékét. Sokakat dühített ugyanis, hogy Dan Brown egy krimi kulcsává tette a képet, miközben átsiklott Leonardónak a festménybe foglalt mondanivalóján.

Greenaway másfél éven keresztül tervezte a performance-t, amelyet csak az utolsó pillanatban engedélyeztek. A hatóságok egyrészt a 17 éven át restaurált képet féltették, másrészt attól tartottak, hogy a radikális rendező szentségtörést követ el. Végül néhány milánói közéleti személyiség és szerzetes előtt mutathatta be az előadást - és csak egyetlen estére.

Greenaway azzal válaszolt a bírálóknak, hogy ha Leonardo ma élne, akkor nagyfelbontású kamerákkal és hologramokkal kísérletezne. "Támogatna bennünket, szemben azokkal a tudósokkal, akik azt hiszik, a kép csak az övék és nem az egész világé" - hangsúlyozta.

A Guardian szerint a közönséget lenyűgözte a show. A rendező most egy brit múzeumban, egy másolaton akarja megismételni az előadást, és arra készül, hogy Picasso Guernicáját, Monet, Velázquez és Jackson Pollock műveit is a "laptop-nemzedék" vizuális nyelvére ülteti át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×