eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kitálal a volt szóvivő: "Bush nem beszélt egyenesen Irakról"

Kitálalt jövő héten megjelenő memoárjában George Bush amerikai elnök egykori szóvivője. A könyv szerint az elnök irányt tévesztett és nem beszélt mindig egyenesen Irakról. A bírálatokból azonban az újságírók is kapnak, akik úgymond "túl puhák" voltak az elnökkel szemben.

Scott McClellannek az volt a dolga, hogy koherens mondatokkal előadja azt, amire a főnöke néha képtelen volt. Emellett meg kellett magyaráznia a politikai irányvonalat és elterelni a figyelmet a kellemetlen kérdésekről.

A laikus azt gondolná, hogy egy ilyen feladat 100 százalékos lojalitást követel meg. Minden szóvivő és PR-ügynök számára örök dilemma azonban, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor nem tud azonosulni alkalmazója üzenetével. Vagy esetleg nagy pénzt lehet keresni azzal, hogy évekkel később kitálal, és az állítja, hogy a lelkiismerete vezette.

Scott McClellan 341-oldalas "Mi történt: a "Bush-féle Fehér ház és Washington megtévesztő kultúrája" című memoárja sokkal kritikusabbra sikeredett, mint amit vártak - jegyezte meg a politico.com.

Az egykori szóvivő - aki munkája során a sajtónak adagolta a valóságnak a Bush-kormányzat által értelmezett változatát - például azt írja: George Bush "borzalmas módon irányt tévesztett, Irakkal kapcsolatban nem volt mindig nyílt és őszinte", a háborút pedig "propaganda módszerekkel adta el a közvéleménynek". Az invázió előtti hónapokban az amerikai sajtó nem igazán vonta kétségbe a kormányzat állításait - teszi hozzá.

Súlyos bírálatok a Katrina miatt

Az egyik legsúlyosabb bírálatot azonban egy természeti katasztrófa kapcsán fogalmazza meg: a New Orleanst romba döntő Katrina hurrikán érkezése után "egy hétig tagadásban élt" - írja a kormányzatról.

"Országunk egyik legnagyobb katasztrófája a Bush-elnökség legnagyobb katasztrófája volt. A szövetségi állam amatőr módon lépett fel - és ez rányomta bélyegét Bush második elnöki periódusára".

A Katrina idején híresen leszerepelt a rendkívüli helyzetek ügynöksége, a FEMA. Egyes polgárjogi aktivisták, köztük Spike Lee filmrendező viszont azt állították: az államapparátus azért sem igyekezett túlzottan, mert az áldozatok javarészt szegénysorú afroamerikaiak voltak. Sok esetben a helyi rendőrség szabályosan farkasszemet nézett a FEMA-ügynökeivel, akik a kétségbeesett helyi lakosok szerint a "szövetségi állam" jelenlétét akarták megerősíteni és nem elsősorban segíteni.

McClellan azt is állítja, hogy két vezető elnöki tanácsadó, a sokáig szürke eminenciás Karl Rove és Lewis "Scooter" Libby megtévesztették abban az ügyben, melynek során az iraki háború bírálata miatt kiszivárogtatták egy CIA-ügynök személyazonosságát.

McClellan 2003. júliusa és 2006. áprilisa között szolgált fehér házi szóvivőként. A Bush-hoz hasonlóan texasi származású sajtótitkárról úgy tartották, hogy az elnök odaadó híve. McClellan azt állítja: még most is csodálja Busht, akit szerinte tanácsadói térítettek el a helyes útról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×