eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bomló holttestek mellett tartanak népszavazást

Közel egy héttel a Nargis ciklon után a mianmari katonai vezetés még mindig ellenáll a nyomásnak, és nem engedi be a segélyszerveztek külföldi munkatársait. A külvilág azonban csak akkor látja biztosítottnak a segélyek szakszerű célba juttatását, ha azt saját embereik végzik. Az ENSZ azt közölte: a beutazó vízumok körüli időhúzás precedens nélküli a nagy segélyakciók történetében, miközben fogytán az idő a világtól elzárt túlélők megmentésére.

A külföldi segélyszervezetek - így a magyarok is - a Mianmarral határos országokban, egyebek mellett Thaiföldön várják, hogy végre beengedjék őket a világtól elzárkózó katonai junta által irányított országba.

A több tízezer áldozatot szedő ciklon egy héttel ezelőtt söpört végig az országon, de a még kitartó túlélők segélyezését a junta maga akarja végezni. A kormány szerint a külföldtől pénzt és anyagi segélyt várnak, de utóbbit maguk akarják szétosztani.

A szerdán, egy katari járattal Mianmarba érkezett segélymunkásokat deportálták - jelentette az AFP.

"Mianmar késedelem nélkül megpróbálja eljuttatni a segélyt a rászorulóknak. Ezért nem áll készen a külföldi mentőegységek és média fogadására" - tudatta közleményében az ország külügyminisztériuma.

A Burmaként szélesebb körben ismert ország katonai kormányzata némi engedményt azért tett, a rezsimet kevésbé bíráló országok, például Indonézia segítségét elfogadja.

Nyugaton közben élénk vita folyik arról, hogy a Burma által elfogadható országokon át, közvetve kell-e bonyolítani a segélyezést.
Szavazhatnak

Közben a tábornokok a katasztrófa ellenére a hétvégén meg akarják tartani az alkotmánymódosításról szóló népszavazást. Az ENSZ azonban felhívja a figyelmet: a helyzet kritikus és most kell fellépni azért, hogy ne nőjön drámai módon a természeti katasztrófa áldozatainak száma.

A Mianmarba a tilalom ellenére bejutott külföldi riporterek szerint az Irravadi-deltavidéken sok helyen a szabad ég alatt rohadnak az emberi holttestek és állati tetemek, a bűz szinte elviselhetetlen.

A katasztrófa az emberi tragédia mellett súlyos gazdasági csapást is mért az országra: a delta ugyanis Mianmar legnagyobb rizstermelő vidéke. Az ENSZ Világélelmezési Programjának sikerült egy újabb segély járatot bejuttatnia az országba, amelyen magas tápértékű kekszet és takarókat szállítottak. Rangúnból azonban több órányi autóútra fekszik a torkolatvidék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×