eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Spielberg Darfúr miatt hátat fordít a pekingi olimpiának

Bojkottálja a pekingi nyári olimpiát Steven Spielberg amerikai filmrendező, aki eddig az esemény egyik művészeti tanácsadója volt. Spielberg a szudáni kormánnyal szoros kapcsolatot fenntartó Kínára akar nyomást gyakorolni. Aktivisták szerint Peking a darfúri atrocitások ellenére az afrikai ország egyik legjelentősebb üzleti partnere. A brit olimpikonokat közben kötelezték egy politikamentes magatartásról szóló nyilatkozat aláírására.

Steven Spielberg más hollywoodi személyiségekhez képest hosszabb ideig tartott ki a pekingi olimpia mellett, de úgy tűnik már nem tudta elviselni a rá nehezedő nyomást.

Kedden közölte: visszalép a művészeti tancsadói megbízatástól, amiért Kína nem tesz eleget - ahogy az aktivisták mondják - a darfúri népirtás megfékezéséért.

A szudáni tartományban az arab dominanciájú kormány által korábban támogatott, vagy legalábbis nem akadályozott arab milíciák gyilkolták és üldözték el otthonaikból a fekete lakosokat.

"Többször is arra bátorítottam a kínai kormányt, hogy használja ki különleges befolyását és segítsen a béke és stabilitás megalapozásában. (...) A lelkiismeretmre kell hallgatnom" - mondta Spielberg.

Kína fegyvert ad Szudánnak, és "puha" az ENSZ-ben

Az ENSZ becslései szerint több százezren haltak meg a nyugat-szudáni tartományban a 2003-ban kirobbant konfliktus kezdete óta.

Kínai illetékesek késtek a reakcióval és tudósítók ezt úgy értékelték, hogy megdöbbentette őket a lépés. Spielberg ugyanakkor már korábban is jelezte, hogy feladhatja a posztot.

Peking eddig azzal próbálta elhárítani a bírálatokat, hogy Darfúr nem Kína belügye és nem méltányos azt összekötni az olimpiával.

Spielberg és az aktvisták azt vetik a kínai vezetés szemére, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaként elnézte, hogy Szudán akadályozza a nemzetközi békefenntartók telepítését, illetve azt, hogy kiutasította a segélymunkásokat a régióból. Kína ráadásul fegyverrel látja el a szudáni kormányt.

Az Oscar-díjas filmrendező még áprilisban levelet írt Hu Csintao kínai elnöknek, amelyben személyes találkozót kért tőle, de azt mondja, nem kapott választ.

Hollywood napirenden tartja Darfúrt

Az ENSZ elismeri, hogy tömeggyilkosságokat és nemi erőszakot hajtottak végre a tartományban, de azt "a népirtásra való törekvés hiányában" nem hajlandó genocídiumnak minősíteni.

A rendezőre hollywoodi színészek befolyásos csoportja jelentős nyomást gyakorolt. George Clooneyról - aki járt is Darfúrban - régóta köztudott, hogy népirtásnak tartja az ott folyó eseményeket és keményebb fellépést követel.

Don Cheadle, aki több filmben is együtt játszott vele létrehozta a Nem a mi szemünk előtt nevű kampányszervezetet.

A legbefolyásosabb sztár azonban Mia Farrow, az UNICEF jószolgálati nagykövete, aki kendőzetlen örömmel fogadta Steven Spielberg bejelentését.

Olimpiai bojkottal akarnak nyomást gyakorolni Kínára

Az aktivisták célpontja egy idő óta a pekingi olimpia, amelyet egyesek szerint bojkottálni kellene. Nagy-Britanniában vezető hír volt, hogy a brit olimpiai csapat tagjait "hallgatási fogadalomra" kötelezik, azaz aláíratnak velük egy papírt arról, hogy az olimpia ideje alatt tartózkodnak a kínai politika bírálatától.

Richard Vaughn kétszeres olimpiai elődöntős walesi tollaslabdázó ugyanakkor szembeszállt a döntéssel, amivel veszélyezteti indulási esélyeit az olimpián.

Darfúr ügye téma az arab országokban is, ahol úgy állítják be, hogy a nyugat úgymond "az izraeli lobbi" sugalmazására eltúlozza az ott elkövetett jogsértéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×