eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Obama padlóra küldte Clintont

Biztosan nyert riválisával, Hillary Clintonnal szemben Barack Obama az amerikai elnökjelöltségért folyó demokrata küzdelemben mindhárom államban - Washingtonban, Nebraskában és Louisianában -, ahol szombaton előválasztási fordulót rendeztek.

Az északnyugati Washingtonban a szavazatok 96 százalékos feldolgozottsága mellett Obama eredménye 68, míg Clintoné 31 százalék volt.

A középnyugati Nebraskában 99 százalékos feldolgozottságnál Obama 68-32 arányban vezetett Clintonnal szemben. A jelentős fekete népességű déli Louisianában pedig a demokrata választók 57 százaléka szavazott Obamára, míg Clinton 31 százalékot kapott.

Obama még a Karib-tengeri Virgin-szigeteken is győzött. A mindössze 9 delegáltat adó térségben szintén szombaton tartottak jelölőgyűléseket; a voksok kétharmadát kapta Obama.

Az illinois-i szenátor számára fontos győzelmek ezek, hiszen a demokrata jelöltség kérdése még a február 5-ei szuperkedden sem dőlt el. Aznap 22 államban rendeztek demokrata előválasztási fordulót, amely a két jelöltaspiráns közötti döntetlennel zárult.

Az eddigi előválasztási fordulók után oly szoros a verseny, hogy arról sincs egyetértés, melyiküknek van több jelöltje. Az el nem kötelezett szuperküldötteket nem számolva szombatig például a CBS és az NBC hírtéve szerint Obama vezetett, míg az AP hírügynökség és a CNN hírtévé a New York-i szenátorasszony előnyéről írt.

A becslést nehezítik az el nem kötelezett szuperdelegátusok, akiknek a felmérések szerint nagyobb hányada támogatja Clintont. Sok elemző szerint kettejük versenyében csak a nyári jelöltállító konvenció fogja kimondani a végső szót, és a mérleg nyelvének szerepét a szuperküldöttek fogják játszani.

A szombati előválasztások után a CNN számítása szerint a szuperdelegátusokkal együtt Clinton 1.099, Obama 1.039 küldöttet tudhat maga mögött. Az augusztusi pártkongresszuson 2.025 delegált kell a jelöltség megszerzéséhez.

Obama szombat esti győzelmi beszédét már a virginiai Richmondban mondta el, ahol kedden rendeznek előválasztást.

"Az Önök szavazataival Virginiában is nyerni fogunk, megnyerjük a novemberi általános választást és átformáljuk az országot" - hangoztatta a szinte őrjöngő tömeg előtt. Már Virginiába érkezett Clinton is, aki egy demokrata vacsorán vett részt, beszédében azonban nem ejtett szót a szombati előválasztási fordulókról.

A Nebraska alatti Kansas államban a republikánus jelölőgyűléseken Mike Huckabee szinte megalázó vereséget mért John McCainre: a végeredmény szerint előbbi a szavazatok 60, utóbbi 24 százalékát kapta. Kettejük versenye szoros eredményt hozott a Republikánus Párt washingtoni jelölőgyűlésein és louisianai előválasztásán.

Huckabee Louisianában 97 százalékos feldolgozottságnál 44-42 arányban, Washingtonban a szavazatok 78 százalékának ismeretében 26-24 arányban vezetett McCainnel szemben.

A baptista lelkészből politikussá vált Huckabee, volt arkansas-i kormányzó annak ellenére folytatja a versenyt, hogy McCain arizonai szenátor a szuperkedden aratott győzelmeivel lényegében bebiztosította jelöltségét. Huckabee szombaton kijelentette, hogy hisz a csodákban, és a verseny még korántsem fejeződött be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×