eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Minden, amit a Szuper Keddről tudni kell!

Magyar idő szerint szerda hajnalban derül ki, milyen eredménnyel végződött az Egyesült Államokban az úgynevezett Szuper Kedd, amikor az 50 tagállam majdnem felében, összesen 24 államban tartottak előválasztásokat.

Összesen 24 államban tartottak előválasztást a Szuper Kedden. 19 államban republikánus és demokrata előválasztás is volt, ezen kívül háromban (Idaho, Kansas, Új-Mexikó) a demokrata, további kettőben (Montana, Nyugat-Virginia) pedig csak a republikánus jelöltek gyűjthettek delegátusokat.

A Szuper Kedd kifejezést egyébként az 1980-as évek elején kezdték el használni, amikor három déli állam egyszerre tartotta az előválasztást március második keddjén. Az első igazi nagy Szuper Kedd 1988. március 8-án volt, amely során idősebb George Bush bezsebelte a republikánus elnökjelöltséget.

Az előválasztásokon az egyes államokban a pártoknál regisztrált szavazók voksolhatnak, de a Szuper Kedden érintett államok több mint felében függetlenek is leadhatják szavazatukat. Õk bizonyos államokban az előválasztás napján regisztráltathatják magukat, de több helyen erre sincs szükség. Kaliforniában és New Jersey-ben több millióra tehető ezen szavazók száma, így jelentős különbséget is okozhatnak voksaik.

Clinton és Obama fej fej mellett

A demokratáknál Hillary Clinton és Barack Obama eddig fej fej mellett áll, így a Szuper Kedd jelentős hatással lehet versengésükre. A republikánusoknál az arizonai szenátor, John McCain jelentős előnnyel vezet Mitt Romney előtt, Mike Huckabee pedig a harmadik helyen áll.

A Szuper Kedden nagy valószínűséggel eldőlhet, hogy a kormányzó republikánusok és az ellenzéki demokraták kit indítanak az őszi választáson. Korábban már volt erre példa, hiszen 2004-ben John Kerry, 2000-ben pedig George Bush és Al Gore is ekkor biztosította a küldöttek többségének támogatását.

Meghatározhatja a befutót

A demokratáknál a párt augusztusi jelölőkongresszusán a győzelemhez 2025 küldött támogatására van szükség, míg a republikánusok szeptemberi kongresszusán 1191 támogató voks kell a hivatalos jelöltté váláshoz. Hivatalosan ugyan egyik jelölt sem érheti el ezt a határt már a Szuper Kedden, de a közvélekedés szerint egy ekkor szerzett jelentős előny már meghatározhatja a befutót.

A republikánusoknál kilenc államban ráadásul a "győztes mindent visz"-elv érvényesül, vagyis egy jelölt könnyebben szerezhet jelentős előnyt.

Érdekesség, hogy az összes, még komolyan versenyben lévő jelölt hazai pályán is megméreti magát: John McCain arizonai, Hillary Clinton New York-i, míg Barack Obama illinois-i szenátor, Mike Huckabee Arkansasban, Mitt Romney pedig Massachusetts-ben volt kormányzó, és valamennyi állam érintett a Szuper Kedden.

A Szuper Kedd után március 4-én a második legnépesebb államban, Texasban, valamint Ohióban, áprilisban Pennsylvaniában, májusban pedig Indianában és Észak-Karolinában tartanak előválasztást.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×