eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Hazugságot adtak a számba - mondja a volt fehérházi szóvivő

Bush elnököt vádolja egykori fehérházi szóvivője azzal, hogy a közvélemény félretájékoztatására késztette. Scott McClellan jövőre megjelenő memoárjában részletezi a vádakat, három bekezdést azonban már kiszivárogtattak a sajtónak.

Scott McLellannak az volt a dolga, hogy védje főnökét - George Busht - és a közvélemény számára elmagyarázza az elnök politikáját. Ennek a politikának a része volt azonban az is, hogy lehűtsék az iraki háború bírálóit.

A lojalitás azonban immár a múlté, mert a volt szóvivő készülő memoárjában kitálalt, és azzal vádolja Busht, hogy hazugságra vette rá.

A háborút bíráló diplomata CIA-s feleségének nevét adták ki

McClellan azt írja memoárjában, hogy két héten át kellett mondania a sajtótájékoztatókon: Karl Rove és Scooter Libby magasrangú fehérházi tanácsadóknak nem volt köze egy CIA-ügynök felfedéséhez. Az ügynök diplomata férje bírálta az iraki háborúról szóló terveket, felesége nevét ezután szivárogtatták ki a sajtónak.

Egy gond volt a két illetékes védelmével - írja a volt szóvivő -, az, hogy nem volt igaz, amit mondtam róluk. McClellan azt állítja: nem tudott arról, hogy hamis információval állt a sajtó elé, amiért szerinte Rove, Libby, az alelnök, az elnöki kabinetfőnök és maga George Bush a felelős.

"Az elnök nem kért senkit hamis információ átadására"

McClellan utódja, Dana Perino azt mondta, hogy az elnök nem tett ilyet, és a jövőben sem kérne senkit hamis információ továbbítására.

Az ügy megértését bonyolítja, hogy McClellan nem vádolja szándékos félrevezetéssel volt főnökét az ügyeben, amelynek során immár biztos, Libby adta ki Valeri Plame CIA ügynök nevét, hogy így vágjon vissza férjének, Joseph Wilsonnak, aki egy New York Timesban megjelent cikkben a hírszerzési adatok manipulálásával vádolta meg a Fehér Házat az iraki háború kezdetén.

Bush kegyelmet adott az ügyben elítélt emberének

Az ügynök nevének nyilvánosságra kerülése után szövetségi vizsgálat indult. Ennek során Rove-ra nem tudtak rábizonyítani semmit, Libbyt, a másik fehérházi tanácsadót viszont 30 hónapos börtönre ítélték. Bush elnök azonban elengedte a büntetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×