eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rehabilitálták az utolsó boszorkányt

Svájcban, a világon elsőként rehabilitáltak egy boszorkánysággal vádolt és kivégzett nőt. A történetírás azóta bebizonyította, hogy az asszony, aki cselédlányként dolgozott, a szerelem áldozata lett.

Svájc egyik kantonjában rehabilitáltak egy asszonyt, akit 225 évvel ezelőtt boszorkányság vádja miatt végeztek ki. Akkoriban ez már nem volt divat, Anna Göldi mégis áldozatul esett az egyház és a helyi ítélőszék összeesküvésének, 1782-ben, a Svájci Alpokban, Glarus városában. Õ volt az utolsó nő az emberiség történetében, akit boszorkányság vádjával végeztek ki.

Az utóbbi időben azonban újságírók és jogászok kampányba kezdtek a rehabilitálásáért. A hatóságoknak bocsánatot kell kérniük emiatt a csúnya ügy miatt - állította egy helyi jogász, aki, miután a helyi hatóság bocsánatkérését nem kapta meg, a kanton parlamentje elé vitte az ügyet.

Walter Hauser idén jelentetett meg egy sikerkönyvet Anna Göldi haláláról, bizonyítva, hogy az asszonyt saját munkaadója jelentette fel, akinek viszonya volt az asszonnyal, és akitől Anna gyermeket is várt. A 40 éves nő azonban hiába várta, hogy viszonyuk tisztázódjon, a politikai és jogi karrierjét féltő kétgyermekes családapa inkább boszorkánysággal vádolta meg, mint hogy felvállalja kapcsolatukat.

A cselédlányt akkoriban a többi mellett azzal vádolták meg, hogy a család gyermekeinek ételébe gombostűket varázsolt, később már többen is egyöntetűen azt állították, hogy ördögi képességekkel rendelkezik.

Ezután valóságos hadjárat indult az asszony ellen. Bíróság elé állították, egyik bírája pedig éppen az a férfi volt, aki oda juttatta. 1782. június 13-án ítélték halálra, az ítéletet pedig még aznap végrehajtották.

Jelenleg a svájci városban egy múzeum is bemutatja a történetét. Történetét már két regény, egy film és egy, a BBC által készített dokumentumfilm is bemutatja. Ennek ellenére a helyi evangélikus egyház és a helyhatóság megtagadta a hivatalos bocsánatkérést.

Európában a XIV. században kezdődött a boszorkányüldözés, amely során csaknem 50 ezer embert, zömében nőket végeztek ki ilyen vádak miatt. Általában máglyára vetették őket vagy lefejezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×