eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin

Kettős járvány tizedeli Fekete-Afrikát

Kettős járvány terjed Fekete-Afrikában, ahol egyre több beteget fertőz meg a HIV-vírus és a tuberkulózis. A helyi egészségügyi hatóságok képtelenek a járvány megfékezésére.

A Fekete-Afrikában újonnan diagnosztizált tbc-sek fele egyúttal HIV-fertőzött is - jelentette be a sokkoló hírt a Forum for Collaborative HIV Research igazgatója. Veronica Miller szerint az új fejleményt különösen súlyossá teszi, hogy egyre terjed az antibiotikum-rezisztens tbc terjedése.

A tbc általánosan elterjedt betegség - a világ népességének 20 százaléka átesik a fertőzésen, de az afrikai nyomornegyedekben, ahol a népsűrűség hihetetlenül magas, a kór nagyon gyorsan terjed. Ennek az egyik oka az, hogy az érintett területeken a lakosságnak akár a negyede is lehet HIV-fertőzött, akiknek az immunrendszerét a kór legyengíti, így könnyebben kapják el a tbc-t is.

A legveszélyeztetettebb térségek egyike Cape Town; a dél-afrikai nagyváros környékén bizonyos közösségekben a gyerekek 100-szor nagyobb eséllyel kapják el a tbc-t, mint a fejlett országokban élők.

A használt vizsgálati módszerekkel ráadásul sok esetben csak akkor lehet megállapítani a kórt, amikor már túl késő - figyelmeztetett Stephen Lawn kutató, aki a városban dolgozik.

Véleménye szerint az egészségügyi hatóságok képtelenek megbirkózni a problémával. Márpedig megfelelő kezelés híján a HIV-fertőzöttek 90 százaléka csak néhány hónapig él, ha elkapja a tbc-t is.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×