eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Arcpirító hibák a Kellemetlen igazságban

Egy brit bíró szerint több valótlanságot is tartalmaz a Kellemetlen igazság, Al Gore volt amerikai alelnök klímaváltozásról szóló dokumentumfilmje.

A brit kormány azt tervezte, hogy kötelezővé teszi a film levetítését minden középiskolában, mivel az a klímaváltozás sürgető problémáival foglalkozik, egy iskolaigazgató és a New Party nevű politikai tömörülés tagja, Stewart Dimmock azonban panaszt nyújtott be a javaslat ellen.

A férfi szerint a film nem való az osztálytermekbe, mivel politikailag elfogult és több súlyos tudományos pontatlanságot tartalmaz.

Ebben az ügyben hozott döntést a londoni fellebbviteli bíróság egyik bírája, aki szerint a film "nagyjából pontos" abban a tekintetben, hogy mik lehetnek az okai és hatásai a globális klímaváltozásnak, néhány állítása azonban valótlan.

Elfogult

Barton bíró szerint az alkotás azért kapta meg a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, mert erőteljes, drámai és profi.

"Az egészet az egykori amerikai alelnök, Al Gore köré építették, akinek küldetése most az, hogy meggyőzze az embereket: a globális felmelegedés okozta klímaváltozás veszélyezteti a Földet" - áll a bíró indoklásában.

Ebben Barton megerősíti Stewart Dimmock véleményét, miszerint a film nem egy elfogulatlan tudományos mű, hanem politikai alkotás.Sok hiba

A bíró kitért arra is, milyen tudományos bakik kerültek be a filmbe. Az egyik szerinte az az állítás, amely szerint hamarosan súlyos pusztítást okoz majd, hogy a jéghegyek elolvadnak, a tengerek szintje pedig megemelkedik.

Barton bíró szerint ez nem igaz: szakértők becslése szerint ugyanis ahhoz legalább egy évezred kell, hogy a tengerszint hét méterrel magasabb legyen.

A fellebbviteli bíróság munkatársa szerint arra sincs bizonyíték, hogy a csendes-óceáni korallzátonyok élővilága új élőhelyet keresett, a filmben bemutatott grafikonok adatai pedig túlzóak voltak a kibocsátott szén-dioxid mennyiségéről és a hőmérsékletemelkedésről.

Barton szerint az sem helytálló, hogy - amint Al Gore a filmben megemlíti - az Atlanti-óceánt melegítő Golf-áramlat hamarosan leáll: a szakértők úgy vélik, erre meglehetősen kicsi az esély.

A bíró ugyancsak cáfolta, hogy a Csád-tó kiszáradása, a Kilimandzsáró hósipkáinak elolvadása vagy a Katrina-hurrikán a klímaváltozás eredménye volna, hiszen ezekre a jelenségekre van más magyarázat is.

Arra sincs bizonyíték - tette hozzá Barton -, hogy a jegesmedvék elpusztulnak, miközben a nekik megfelelő élőhelyet nyújtó jégtáblákat keresnek. A kutatók ugyanis csak akkor találtak medvetetemeket, miután erős vihar hagyta el a térséget.

A bíró szerint a hibák ellenére vannak olyan állítások Al Gore filmjében, amelyek teljesen megfelelnek a tudományos véleményeknek.

Ilyen például, hogy a klímaváltozáshoz hozzájárulnak az emberi tevékenységek során kibocsátott üvegházhatású gázok, vagy az, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedik, és továbbra is nőni fog.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×