eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Szombaton akaszthatják Szaddámot

Ügyvédei pénteken egész nap Szaddám Huszein szombati kivégzéséről beszéltek, nem világos azonban, hogy az amerikai erők valóban átadták-e már a volt diktátort az iraki hatóságoknak.

Pénteken élénk spekuláció kezdődött a nemzetközi médiában Szaddám Huszein szombati kivégzéséről. Nuri Al-Maliki iraki miniszterelnök ugyanis azt mondta: nem fognak késlekedni az ítélet végrehajtásával, és hozzátette, az aki elutasítja Szaddám kivégzését, az az általa megöletett mártírok emlékét sérti.

A spekulációt csak erősítette, hogy vasárnap kezdődik egy vallási ünnep, és az iraki törvények szerint ilyenkor nem szabad kivégzést rendezni.

Hol van Szaddam?

Husszein egyik ügyvédje ezek után azt mondta az Al-Jazeera hírcsatornának, hogy a volt diktátort már szombaton felakaszthatják. Erre utalt az is, hogy az ügyvédeket felszólították: vegyék magukhoz Szaddám Huszein személyes tárgyait. A védők emellett az este közölték: az amerikaiak átadták Szaddámot az iraki hatóságoknak. Bár Huszein felett az iraki kormány rendelkezik, biztonsága érdekében eddig amerikai katonák vigyáznak rá.

Az amerikai külügyminisztérium illetékese azonban ködösen fogalmazva cáfolta, hogy már iraki kezekben lenne a volt diktátor. "Tudomásunk szerint, Szaddám még amerikai őrizetben van" - közölték a BBC tudósítójával. Később Hoyshar Zebari iraki külügyminiszter is azt állította, hogy Huszeint még mindig nem adták át, és spekulációnak nevezte a korábban elhangzott találgatásokat.
"Nincs menetrend"
Zubari a nap során elhangzott állításokhoz képest meglepő módon azt mondta a BBC World adásában: nincs konkrét menetrend a volt diktátor kivégzésére, csak annyi biztos, hogy 30 napon belül végre kell hajtani az ítéletet.
Péntek estig még arról sem érkeztek hírek, hogy az erről szóló rendeletet aláírta-e az iraki elnök. Zubari elutasította, hogy a halálos ítéletet eliveg ellenző Talabani államfővel vita alakult volna ki. Csak annyit közölt: "megbeszélések folynak a hogyan továbbról".

Csak utána akarnak beszélni róla

Az iraki hatóságok nem akarnak egyértelműen fogalmazni a kivégzés idejéről, mert tartanak attól, hogy egyes csoportok erőszakos akciókat időzítenének a megadott időpontra. Csak annyit tettek egyértelművé, hogy az eseményről videofelvételt készítenek és azt a kivégzés után közzétehetik - a médiát azonban nem engedik a helyszínre.

Láthatják-e a nézők Szaddám halálát?

A halál ábrázolásától általában tartózkodó nyugati tévécsatornák közben azt próbálják kitalálni: hogyan tudósítsanak az etikai szabályzatuknak megfelelő módon a kivégzésről.

Az ABC és CBS amerikai adók közölték: nem fogják leadni teljes hosszában a felvételt, ha megkapják az iraki hatóságoktól. Nem tudni, hogy mire készül a CNN, vagy a szintén amerikai Fox News, vagy a pánarab AL-Dzsazíra, amely a közvélekedéssel ellentétben eddig nem mutatott be kivégzést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×