Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégis lesz neonáci kiképzőtábor a kisvárosban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem sikerült megakadályoznia egy német kisvárosnak azt, hogy egy szélsőjobboldali szervezet hozzájusson az egyik helyi szállodához, melynek a parkjában a tervek szerint neonáci kiképzőtábort alakítanának ki. A helyiek hiába gyűjtöttek pénzt az ingatlan megvásárlására, ezért most tüntetéseket fontolgatnak.

Delmenhorst egy csendes kisváros Bréma mellett - legalábbis eddig a hétig az volt, most azonban bekövetkezett az, amitől az elmúlt hetekben a városka lakói tartottak: az egyik közismert neonáci ügyvéd birtokába jutott az egyik helyi szálloda és a hozzá tartozó park.

A tervezett vásárlás már korábban is hatalmas indulatokat kavart Delmenhorstban, olyannyira, hogy a helyiek gyűjtésbe kezdtek a szálloda megvásárlása érdekében.

A héten azonban váratlan fordulat történt, hiszen a hotel tulajdonosa felajánlotta a 3,4 millió eurót (935 millió forintot) érő, de üresen álló épületet Jürgen Riegernek, így kerülvén el az általa kifizethetetlennek tartott jelzálogokat.

Neonáci központ és kiképzőtábor

A holokausztot tagadók védőügyvédeként és különböző neonáci megmozdulások szervezőjeként Németország-szerte hírhedt ügyvéd állítólag azzal indokolta a hotel megszerzését, hogy "a jobboldali szervezetek komoly ingatlanhiánnyal küzdenek".

Jürgen Rieger a szállodában egy olyan központot szeretne kialakítani, amely befogadná a Németországból érkező neonácikat, a hotel parkjában pedig kiképzőtábort alakítana ki.

Elkeseredett helyiek

A kisváros lakóit sokkolták a fejlemények. "Teljesen meg vagyunk lepve, sokkoltak minket az események, senki sem várta ezeket a fejleményeket" - fogalmazott például Timo Friers, a városi tanács szóvivője.

Delmenhorst polgármestere tanácstalanságának adott hangot: "Jogilag teljesen tehetetlenek vagyunk. Nem tilthatjuk meg a tulajdonosnak, hogy azt tegyen az ingatlanával, amit szeretne".

Bár a kisváros lakóinak sikerült 741 ezer eurót összegyűjteniük, ez kevés volt ahhoz, hogy megszerezzék a hotel tulajdonjogát. Günter Mergel, a szálloda tulajdonosa állítja: azért utasította vissza a helyiek kivásárlási szándékát, mert "jelentéktelen volt" az általuk kínált összeg.

A hoteltulajdonos megunta

"Elegem van abból, hogy képtelenség együttműködni a városvezetéssel. Inkább ragaszkodom a tervemhez, hogy odaajándékozzam az ingatlant, így legalább nem tesz a város koldussá" - jelentette ki Günter Mergel.

A szállodatulajdonos döntését ellenzők kijelentették: nem nyugodnak bele a történtekbe, és különböző megmozdulásokkal próbálják majd jobb belátásra bírni a kétes hírű ügyvédet.