INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"Jót tenne a fiatal, baloldali, dinamikus miniszterelnök"

Infostart / InfoRádió
A hivatalos eredmény szerint a szlovák választást a Robert Fico vezette Smer szociáldemokrata párt nyerte meg, és így elsőként ők próbálkozhatnak a kormányalakítással. A szlovák-magyar kapcsolatoknak jót tenne a fiatal, baloldali, dinamikus miniszterelnök, aki ráadásul az elmúlt egy hónapban gesztusokat is tett a magyar kisebbség és Magyarország felé - vélekedett Szarka László, az MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A győztes párt vezetője már kijelentette: kemény kormányalakítási tárgyalásokra számít, és minden párttal szeretné felvenni a kapcsolatot. Robert Fico emellett két dolgot hangsúlyozott: csakis baloldali értékek mentén kidolgozott kormányprogramot tud elképzelni, és nem tisztán ellenzéki pártokból szeretne kormányt alakítani, hanem számít a mostani kormánypártokra is - emlékeztetett Szarka László.

A kisebbségkutató hozzátette: Fico csak ellenzéki pártokból is tudna kormányt alakítani, de érdekes nemzetközi felhangokkal járna, ha bevenné kormányába Jan Slota nacionalista pártját is.

A jelenlegi kormánypártok Meciar pártjával együtt szintén tudnak kormányt alakítani, ha tehát a régi szolidaritás és a Ficoval szembeni ellenszenv össze tudja őket hozni, akkor van alternatívája a Fico kormánynak - jegyezte meg Szarka László.

Javulhatna a két ország viszonya

Az elmúlt 8 évben a szlovák diplomáciát vezető Eduard Kukan meglehetősen kemény volt Magyarországgal szemben, így feszült viszony alakult ki. A fiatal, dinamikus, baloldali Robert Fico miniszterelnökségével eltűnnének az ideológiai interferenciák a két ország kapcsolatából - hangsúlyozta a kisebbségkutató.

Ráadásul Fico az elmúlt hónapban gesztusokat is tett a magyar kisebbség, illetve Magyarország felé: visszafogta saját pártján belül a nacionalista retorikát, és Magyarországgal is példálózott Csehország mellett, hogy a baloldali értékek milyen módon teszik lehetővé a szociális különbségek kezelését - emlékeztetett Szarka László, aki szerint ez mind azt mutatja, hogy nyílik belpolitikai terep a magyar-szlovák kapcsolatok javítására.

"Páratlan együttműködési lehetőségek vannak a két ország között, ha ezt nem blokkolják ideológiai és presztízs szempontok" - hangsúlyozta a kisebbségkutató.



A címlapról ajánljuk