Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszos bevásárlás: fociklub és tévé után napilap?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újságvásárlásra készül-e Roman Abramovics, a Chelsea futballklub milliárdos tulajdonosa? - ez a kérdés foglalkoztatja az orosz sajtó egy részét, miután felmerült, hogy Abramovics cége ajánlatot tett a tekintélyes Kommerszant című lapra. Egy másik oroszországi \"sztárvásárlást\" ugyanakkor megerősítettek: Mihail Gorbacsov egy parlamenti képviselővel együtt felerészben megvett egy orosz hetilapot.

Az orosz internetes hírportálok szerint nagyon valószínű, de egyelőre még nem bizonyított tény, hogy Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa 120 millió dollárért megvette magának Oroszország egyik legnívósabb lapját, a Kommerszantot.

A lap lehetséges eladása azután merült fel, hogy tulajdonosa, Badri Patarcikasvili azt találta mondani, hogy 340 millió dollárért hajlandó megválni az újságtól.

Úgy tűnik eladják, de tagadják, hogy Abramovicsnak

A Kommerszant gazdasági igazgatója ugyanakkor tagadta, hogy a korábban az ORT országos tévéadót is birtokló Abramovics rátette volna kezét a lapra, viszont azt mondta, hogy "beszélgetés" folyt a témáról, ezt pedig rosszul fordították angolra és ezért hiszik egyesek, hogy "tárgyalásokat" tartottak volna az újság eladásáról.

Közvetve ugyanakkor elismerte, hogy eladják a lapot, mert azt mondta: "tucatnyi megbeszélés" folyik a lehetséges vásárlókkal.

Továbbadná a lapot a Kremlnek?

Mindez azért lehet érdekes, mert Abramovics azoknak az orosz oligarcháknak az egyike, akik nem dühítették magukra a Kremlt. Sőt, Abramovics öt éve Oroszország egy másik gazdag emberétől, az azóta Londonba menekült Borisz Berezovszkijtól megvette az ORT nemzeti tévécsatornát, majd a Gazpromon keresztül a Kremlnek adta tovább azt.

Egyes megfigyelők szerint Abramovics most ugyanezt tehetné a Kommerszanttal is - persze ha valóban létrejött az ügylet.

Mihail Gorbacsov hetilapot vett

Egy másik lapvásárlás ugyanakkor már tény: Mihail Gorbacsov, első és utolsó szovjet elnök Alekszander Lebegyev parlamenti képviselővel együtt 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Novaja Gazéta nevű hetilapban.

Gorbacsovék azt mondták: elő akarják segíteni, hogy a lap a civil társadalom építésében segédkezzen és meg akarják akadályozni, hogy az oligarchák, vagy az állam nyomást gyakoroljon rá.