eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin

Oroszos bevásárlás: fociklub és tévé után napilap?

Újságvásárlásra készül-e Roman Abramovics, a Chelsea futballklub milliárdos tulajdonosa? - ez a kérdés foglalkoztatja az orosz sajtó egy részét, miután felmerült, hogy Abramovics cége ajánlatot tett a tekintélyes Kommerszant című lapra. Egy másik oroszországi "sztárvásárlást" ugyanakkor megerősítettek: Mihail Gorbacsov egy parlamenti képviselővel együtt felerészben megvett egy orosz hetilapot.

Az orosz internetes hírportálok szerint nagyon valószínű, de egyelőre még nem bizonyított tény, hogy Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa 120 millió dollárért megvette magának Oroszország egyik legnívósabb lapját, a Kommerszantot.

A lap lehetséges eladása azután merült fel, hogy tulajdonosa, Badri Patarcikasvili azt találta mondani, hogy 340 millió dollárért hajlandó megválni az újságtól.

Úgy tűnik eladják, de tagadják, hogy Abramovicsnak

A Kommerszant gazdasági igazgatója ugyanakkor tagadta, hogy a korábban az ORT országos tévéadót is birtokló Abramovics rátette volna kezét a lapra, viszont azt mondta, hogy "beszélgetés" folyt a témáról, ezt pedig rosszul fordították angolra és ezért hiszik egyesek, hogy "tárgyalásokat" tartottak volna az újság eladásáról.

Közvetve ugyanakkor elismerte, hogy eladják a lapot, mert azt mondta: "tucatnyi megbeszélés" folyik a lehetséges vásárlókkal.

Továbbadná a lapot a Kremlnek?

Mindez azért lehet érdekes, mert Abramovics azoknak az orosz oligarcháknak az egyike, akik nem dühítették magukra a Kremlt. Sőt, Abramovics öt éve Oroszország egy másik gazdag emberétől, az azóta Londonba menekült Borisz Berezovszkijtól megvette az ORT nemzeti tévécsatornát, majd a Gazpromon keresztül a Kremlnek adta tovább azt.

Egyes megfigyelők szerint Abramovics most ugyanezt tehetné a Kommerszanttal is - persze ha valóban létrejött az ügylet.

Mihail Gorbacsov hetilapot vett

Egy másik lapvásárlás ugyanakkor már tény: Mihail Gorbacsov, első és utolsó szovjet elnök Alekszander Lebegyev parlamenti képviselővel együtt 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Novaja Gazéta nevű hetilapban.

Gorbacsovék azt mondták: elő akarják segíteni, hogy a lap a civil társadalom építésében segédkezzen és meg akarják akadályozni, hogy az oligarchák, vagy az állam nyomást gyakoroljon rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×