Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnyitják a koncentrációs táborok irattárát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai látogatáson tartózkodó német igazságügy-miniszter bejelentette: megnyitják a náci korszak áldozataira vonatkozó irattárat. A több mint 17 millió személyre vonatkozó adatok eddig csak a Nemzetközi Vöröskereszt számára voltak hozzáférhetők.

A berlini kormányra már évek óta fokozódó nemzetközi nyomás nehezedett, hogy nyissa meg az irattárat a történész-kutatók, az egykori áldozatok, illetve hozzátartozóik előtt.

A közép-németországi Bad Arolsen egykori SS-kaszárnyájában őrzött, több mint 17 millió személyre vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatalától eddig azért vonakodtak Berlinben, mert újabb jóvátételi perektől tartottak.

Az aggodalom mára alaptalanná vált, mert lejárt minden olyan határidő, ameddig még lehetőség nyílt volna az iratok alapján jogi eljárás megindítására.

Részletes adatok

A történészek remélik, hogy további adatokra bukkannak a náci korszak kényszermunkásaival, illetve a koncentrációs táborok működésével kapcsolatban.

A bad arolseni irattár eddig csak a Nemzetközi Vöröskereszt számára volt hozzáférhető, ugyanis a szervezethez még most is évente átlag 150 ezer kérelem érkezik a világháború idején eltűnt személyek sorsára, illetve felkutatására vonatkozóan.

Az irattár megnyitását Brigitte Zypries német igazságügy-miniszter amerikai kollégájával folytatott washingtoni tárgyalását követően jelentette be.