Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Huligánellenőrző-központ Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Huligánellenőrző-központot hoztak létre Berlinben az ötven nap múlva kezdődő labdarúgó-világbajnokság zavartalanságának szavatolására. A központ a korábbi mérkőzések során erőszakos fellépésükkel feltűnt szurkolók biometrikus jegyeit gyűjti össze.

A központban már hétezer ember adatait gyűjtötték össze, amelynek segítségével percek alatt kideríthető az erőszakban résztvevők személyazonossága.

Berlinben a törvényhozás csak a múlt év végén, hosszas viták után engedélyezte a biometrikus jegyek tárolását erőszak miatt feltűnt, illetve büntetett előéletű személyek esetében.

Az idei futballvébé rendjének biztosítására első alkalommal használják majd az ellenőrző központ adatait.

A britek otthon maradnak?

Mintegy négyezer brit huligán nem hagyhatja el a szigetországot a június 9-én kezdődő labdarúgó világbajnokság idején.

A német rendőrök szakszervezetének szóvivője mégsem tartja kizártnak erőszakra kész brit szurkolók beutazását, ezért angol rendőrök fogják segíteni a helyi rendfenntartókat a kritikusnak tartott mérkőzések idején.

A szóvivő szerint kevésbé tartanak verekedések kirobbanásától a stadionokban, mint a nagyvárosok központjaiban felállított óriási vetítővásznak körül, ahol bárki ingyenesen követheti a meccsek menetét.

Kelet-európai veszély

A rendőrség nem zárja ki a más irányból fenyegető veszélyt sem, mert a nagyszámú kelet-európai futballrajongó között akad sok lobbanékony természetű, verekedésre is kész szurkoló.

Az ő tömeges fellépésükre - a brit vagy holland huligánokkal ellentétben - eddig nem volt mód a gyakorlatban is felkészülni, márpedig a német és a lengyel válogatott közti meccsre több ezer lengyel látogatót várnak Dortmundba.