eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin

Európa még emészti a Hamász győzelmét

Mahmud Abbász palesztin elnök várhatóan a radikális Hamász mozgalmat kéri fel kormányalakításra. A Hamász 75 fős abszolút többséget szerzett a 132 fős palesztin törvényhozó testületben. A magyar értékelés szerint a helyzet komoly kihívást jelent.

Elemzők szinte egybehangzóan politikai földrengésről beszélnek. Izrael megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az öngyilkos merényletekért felelős szervezet nyerte a választást.

A térség több országa azonban arra kérte a nyugati hatalmakat, hogy fogadják el a Hamászt, mint a palesztin nép törvényes képviselőjét.

George Bush amerikai elnök közölte: a Hamász csak akkor lehet tárgyaló fél a közel-keleti békefolyamatban, ha elfogadja Izrael állam létjogosultságát.

Az izraeli kormány egyelőre nem kommentálja a választás eredményét, azt azonban elmondták: tárgyalni sem hajlandóak a Hamásszal.

Délután a választásokon győztes iszlámista Hamász szervezet és a vesztes Fatah mozgalom hívei összecsaptak a ciszjordániai Rámalláhban.

A csetepaté szemtanúk szerint azután tört ki a két tábor között, hogy a Hamász tagjai kitűzték a szélsőséges mozgalom zöld zászlaját a palesztin parlament épületének bejárata fölé, s a Fatah-hívek megpróbálták letépni onnan a vásznat.

A helyszínre, ahonnan rövid lövöldözés is hallatszott, palesztin biztonságiak siettek. A jelentések szerint ketten megsérültek, de nem lehet tudni, hogy tűzfegyverektől-e.

A parlament épületének számos ablaka betört, miután a két tábor kövekkel dobálta meg egymást.

Polgár Viktor az InfoRádiónak azt mondta: mindenképpen erőszakmentes megoldásra van szükség. A nemzetközi közösségnek néhány napon, vagy héten belül kell kialakítania álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×