eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Iraki mérleg: több mint hétezer áldozat 2005-ben

Irakban tavaly 2880 terrortámadás történt a bagdadi belügyminisztérium összesítése szerint; a merényletekben és összecsapásokban több mint hétezer iraki, köztük négyezer civil halt meg.

A minisztérium részletes adatai szerint a rajtaütésekben 1225 rendőr és 475 katona, valamint 1709 felkelő vesztette életét.

Az adatokat más forrásból nem erősítették meg, az AP amerikai hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy számos támadásról nem számol be a sajtó és azokról a bagdadi hatóságok sem tudnak.

Az Egyesült Államok Irakban állomásozó hadereje nem tartja nyilván a civil áldozatokat. Az amerikai katonák közül 2183 vesztette életét az iraki háború 2003-as kirobbanása óta.

A szerdai nap sem telt békésebben Irakban: az ország középső részén egy temetésen pokolgép robbant, harminchat ember meghalt, negyvenen megsebesültek. Reggel Bagdadban öten vesztették életüket, amikor egy rendőrjárőr közelében robbantottak bombát a felkelők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×