eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gita Gopinath, first deputy managing director of International Monetary Fund (IMF), during a panel session at the annual meetings of the International Monetary Fund (IMF) and World Bank in Marrakesh, Morocco, on Friday, Oct. 13, 2023. The IMF and World Banks first annual meetings in Africa since 1973 were expected to give a spending boost to Moroccos fourth-largest city and one of its top tourist destinations. Photographer: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

Elképesztő gazdasági károkkal járó veszélyre figyelmeztet az IMF

A világgazdaság egy második hidegháború küszöbén áll, ami ezermilliárdos dolláros nagyságrendű veszteséget hozhat az emberiség számára – figyelmeztetett Gita Gopinath, az IMF vezérigazgatóhelyettese egy Kolumbiában tartott beszédében.

Gita Gopinath szerint a világgazdaság hatalmi tömbökre való széttöredezése óriási gazdasági károkkal járna, „megsemmisítheti” a Szovjetunió összeomlása óta elért eredményeket – idézi a The Guardian beszámolóját a Portfolio. Az IMF tisztviselője úgy látja, hogy amennyiben Kína és az Egyesült Államok vezetésével kettészakad a világ, az elmúlt évtizedek világkereskedelmi bővülése révén elért jólétnövekedést elveszítjük.

„A második hidegháború nem feltétlenül jelenti a rivális felek gazdasági pusztulását, de a nyílt kereskedelemből származó előnyök megsemmisülnek” – emelte ki, és arra figyelmeztetett, hogy a világ „fordulóponthoz érkezett”, mivel a bolygó legerősebb nemzetei között egyre nő a feszültség. Sürgette a kormányokat, hogy dolgozzanak együtt a közös gazdasági prioritásokon.

Az IMF számításai szerint a világgazdaságot a bruttó hazai termék 2,5 százalékának megfelelő veszteség éri, amennyiben a két blokk közötti kereskedelem teljesen megszűnik. (A két blokkot a Nemzetközi Valutaalap az ENSZ 2022-es ukrajnai határozatról szóló szavazási eredménye alapján határozta meg.) Ám ha a gazdaságok nem képesek alkalmazkodni a világkereskedelem új megosztottságához,

a veszteségek elérhetik a világ GDP-jének 7 százalékát is.

Mint olvasható, a nemzetközi kereskedelmi és tőkebefektetési folyamatok fejlődése már a 2008-as pénzügyi válság által okozott protekcionista fordulat idején megtorpant (…), a Covid-járvány pedig csak felgyorsította ezt a folyamatot.

A kormányok dollármilliárdokkal támogatják a folyamatot, hogy a hazai gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést beindítsák. Gopinath elismerte, hogy az országok számára előnyökkel jár ez a stratégia, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a folyamat irányításának elmulasztása „könnyen felülírhatja ezeket az előnyöket, és potenciálisan visszafordíthatja a béke, az integráció és a növekedés közel három évtizedes folyamatát, amely milliárdokat segített kiemelni a szegénységből”.

Gopinath a kolumbiai beszédében úgy fogalmazott, hogy a politikailag el nem kötelezett országok számára előnyös lehet, ha „összekötőként” működnek a legnagyobb rivális gazdasági hatalmak között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×