eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Még pillantson az szja-bevallására, százezreket érhet

A kedvezmények miatt érdemes még egyszer végigböngészni a bevallást – május 22-ig van még rá mód.

A május 22-i adóbevallási határidőig már csak egy hét maradt – az előző évben megszerzett jövedelmekkel kapcsolatos szja-bevallási, -befizetési kötelezettségünknek tehát fő szabály szerint jövő hétfőig tehetünk eleget.

Az adóbevallással kapcsolatban a Deloitte többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra is igénybe vehetők adóalap-kedvezmények, amelyeket meghatározott sorrendben kell érvényesíteni:

  • négy vagy több gyermeket nevelő anyák teljes szja-mentessége,
  • 25 év alatti fiatalok meghatározott jövedelem alatti szja-mentessége,
  • személyi kedvezmény Meghatározott betegségek esetén),
  • első házasok kedvezménye,
  • családi kedvezmény.

Érdemes átnézni a NAV oldalán található rövid tájékoztatókat is az szja-kedvezményekkel kapcsolatban. Ami fontos, hogy ha valaki tavaly év közben nem élt a lehetőségekkel, akkor az adóbevalláskor is érvényesítheti a neki járó szja-kedvezményt.

A tanácsadócég külön kiemelte, hogy 2022. január 1-től új adóalap-kedvezményben részesülhetnek a 25. évüket be nem töltött fiatalok. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményre jogosult fiatalnak nem kell személyi jövedelemadót fizetnie a kedvezmény havi összegéig. A 2022-es évben ez minden jogosultsági hónapban maximum 433 700 forint adóalap-csökkentést jelent, mely havonta 65 055 forint megtakarítást eredményez. Így egész évben fennálló jogosultság esetén akár 780 660 forint összegű szja-visszatérítésben részesülhetnek az érintett fiatalok. Ha valaki év közben nem tett adóelőleg-nyilatkozatot a kedvezményre való jogosultságáról, az adóvisszatérítést az adóbevallásában igényelheti.

Arra is kitértek, hogy mivel a személyi kedvezményre jogosító betegségek listája folyamatosan bővül, érdemes minden évben ellenőrizni a jogszabályi változásokat, hiszen a 2022-as adóév után ez közel 100 ezer forint megtakarítást jelenthet azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely az szja-kötelezettség szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősül. A kedvezményre jogosíthat többek között a glutén- és a laktózérzékenység is. Fontos azt is tudni, hogy amennyiben az adóév elteltével utólag állapítják meg a személyi kedvezményre való jogosultságot, akkor az orvosi igazoláson szereplő kezdő naptól az adókedvezmény visszamenőleg, az adóbevallás önellenőrzésével érvényesíthető elévülési időn, azaz 5 éven belül.

Felhívták a figyelmet még arra is, hogy az önkéntes pénztári befizetések utáni kedvezményeket nem érvényesítette valaki az adott évi bevallásában, akkor ezek is érvényesíthetők utólag, az elévülési időn belül. A pénztári szja-jóváírás akár 150 ezer forint is lehet.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×