eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Getty Images/ Steve Prezant

Közeleg az szja-bevallás határideje, több mindenre oda kell figyelni

Május 22-éig vagyis hétfő éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal és nem tesz semmi, annak automatikusan bevallássá válik a tervezete.

"Május 22-e idén a végső határidő. Május 20-a lenne, mint minden évben, de ha hétvégére vagy munkaszüneti napra esik – most szombatra esett – akkor áttolódik a következő munkanapra" – mondta az InfoRádióban Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője.

Idén tehát az szja-bevallási tervezetek átnézésének határideje május 22-e, eddig lehet elfogadni, kiegészíteni, módosítani, benyújtani. Arról is a határidőig lehet dönteni, hogy melyik civil szervezetnek, vallási közösségnek ajánlanánk fel adónk 1+1 százalékát.

Ha valakinek nem volt más jövedelme tavaly, mint amit egyébként a munkáltatók év közben eljuttattak a NAV-hoz, akkor valószínűleg ott nem lesz plusz befizetendő. Ha valakinek volt egyéb jövedelme (például ingatlan-bérbeadás ingatlaneladás) a tervezetet ezzel kiegészítve kell beadni, és ha van adófizetési összeg, akkor azt is május 22-ig kell befizetni. Ez megtehető bankkártyával, átutalással, de

ha valaki nem tudja egy összegben befizetni, akkor lehet kérni a bevallásban részletfizetést.

Ennél arra kell figyelni, hogy az első részletet május 22-ig kell befizetni, a többit pedig ahány hónapra kérték. Ha valakinek kell fizetnie szja-t akkor az adóazonosító jelét vagy adószámát mindenképpen fel kell tüntetnie vagy a csekk közlemény rovatában, vagy pedig az utaláskor, szintén a közlemény rovatban. Enélkül a NAV a befizetést nem tudja hozzákapcsolni a befizetőhöz, tehát az azonosításban segíti a hivatalt.

Segítség az adóbevallásban

Ha bárki elakad az adóbevallásban, a NAV honlapján találhat segítő videót, amelyek megmutatják, hogyan lehet kiegészíteni a tervezetet, azt jóváhagyni és beküldeni, rendelkezni az 1+1 százalékról. Ha valaki szeretne telefonos segítséget kérni, akkor a 1819-es számon hívhatja az ügyfélszolgálatot. Ez elérhető

  • május 18-án csütörtökön reggel fél 9-től este 6-ig,
  • május 19-én pénteken reggel fél 9-től este 6-ig,
  • szombat, vasárnap reggel fél 9-től fél 2-ig
  • május 22-én este 8 óráig.

Ha valaki pedig személyesen szeretne segítséget kérni, akkor a vármegyeszékhelyekre mehet az ügyfélszolgálatra. Budapesten négy kiemelt központi ügyfélszolgálat is hosszabban tart nyitva este 6 óráig – tájékoztatott Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×